Allt om att

Köpa andel i travhäst

Att äga en egen travhäst är en dröm för många! Att köpa och äga hästar är dock mycket kostsamt, och någonting som få har råd med. Här kommer andelshästar in i bilden, en möjlighet att dela kostnaden och glädjen med fler och samtidigt få hela upplevelsen. Vi går här igenom hur det fungerar!

Elitloppsfinal på Solvalla. En hästägares dröm att delta i. Foto: Jonatan Östlund

Elitloppsfinal på Solvalla. En hästägares dröm att delta i. Foto: Jonatan Östlund

Om andelshästar

En häst kan ägas av en eller flera ägare. Vid det andra alternativet har man delat upp ägandet i flera andelar, och därav har vi en andelshäst. En andelshäst kan delas upp i obegränsat antal andelar. Vanligt antal andelar att dela upp en häst i är 10, 20, 50 och 100. Det förekommer också hästar som är uppdelade i 1000 andelar.

Ju fler man är som delar på en andelshäst, desto lägre blir de månatliga kostnaderna som följer med hästägandet.

Andelshästar är inte bara en kostnad, utan kan även bringa in pengar till andelsägarna vid bra prestationer på travbanan! Om andelshästen tjänar in pengar på banan så brukar man generellt dela på ägarnas vinst utifrån fördelningen av antal andelar man äger.

Att äga hästar ihop med andra kan också ha en social betydelse. Det är inte ovanligt att man lär känna nya vänner och bekanta genom andelshästar.

Läs mer om andelshästen och konceptet här!

Frågor och svar om andelshästar

Nedan följer vanliga frågor och svar gällande andelshästar.

💰 Vad kostar det att köpa en andelshäst?

Priset för att köpa andelshästar varierar. Först och främst beror det på hur många andelar som hästen är uppdelad i. För det andra beror det på vad för typ av häst det är. Att köpa en andel i en häst brukar kosta från ett par hundra kronor upp till många tusen.

🐴 Hur köper jag en andelshäst?

Är man intresserad av att köpa en andelshäst så finns det ett par olika sätt man kan gå tillväga. Du kan kontakta dig till olika bolag som representerar och administrerar andelshästar för olika travtränare. Du kan även vända dig direkt till en travtränare som erbjuder andelshästar. Är du färsk inom travet kan du alltid vända dig till närmaste travbana för att få reda på mer om tränare och uppfödare som arbetar med andelshästar.

Du kan även köpa andelshäst via Travcash här.

➕ Kan jag vinna pengar genom att äga en andelshäst?

Ja, givetvis kan man vinna pengar på en andelshäst! Det bör dock påpekas att det är en minusaffär i de allra flesta fallen. De flesta som köper andelshästar gör det för den långa och spännande resan som ligger framför, där man får följa hästens uppväxt och resa framåt i karriären. 

💵 Vad är kostnaden för att äga en andelshäst?

Kostnaden för att äga en andelshäst varierar. Framförallt beror det på antalet andelar som andelshästen är uppdelad i. Ju fler andelar hästen är uppdelad i, desto mindre blir kostnaden per andel. En travhäst har en del rörliga kostnader, såsom veterinär, skoning och utrustning. Därför är det svårt att säga en exakt summa. En andelshäst uppdelad i hundra andelar brukar kosta några hundra kronor per månad.

📅 Hur gammal är andelshästen när jag köper den?

När du köper en andelshäst är den vanligtvis ett eller två år gammal och du får chansen att följa den från sin första start! Att köpa äldre andelshästar är mindre vanligt, men förekommer.

🤷‍♂️ Vad behöver jag göra som andelshästägare?

Som ägare av en andelshäst krävs inte alls lika mycket arbete som om man skulle äga en travhäst själv. Vid köp av en andelshäst så hjälper företagen som organiserar andelsförsäljningen till med allt omkring. Det du som andelsägare måste göra är att betala den faktura som varje månad kommer för kostnader av träningsavgiften. Ibland kan du behöva rösta om viktiga beslut, t.ex. kastrering eller tränarbyte.

Björn Goop har genom åren tränar flera lyckade andelshästar. Foto: Jonatan Östlund.

Björn Goop har genom åren tränar flera lyckade andelshästar. Foto: Jonatan Östlund.

Köp andelshäst – steg för steg

Om du har ett stort intresse för travhästar och vill komma närmare travsporten så finns möjligheten! Att köpa en andelshäst är något som många med stort intresse för sporten gör, och det kan vem som helst göra.

Det finns idag en stor mängd andelshästar där man väljer att köpa in sig med en eller flera andelar. Som andelsägare till travhästar så får man en stor upplevelse för en mindre peng, och man behöver inte oroa sig över travhästens träning eller liknande.

Vill man köpa andelshästar så finns det travhästar i olika prisklasser, och som passar alla olika plånböcker. Men hur går man då tillväga för att bli andelsägare till en travhäst? Det finns ett par alternativ, och dessa har vi listat nedan. 

  1. Vänd dig till ett företag som organiserar försäljning av andelshästar.
  2. Vänd dig till en tränare som säljer andelshästar
  3. Vänd dig till din lokala travbana som kan förmedla dig med en travtränare.
  4. Köp andelshäst via Travcash

Läs mer om andelshästen och konceptet här!

Kostnader för att bli andelsägare

Ägandet av en travhäst innebär ofta höga kostnader, och är något som inte alla har råd med. Att däremot äga en andelshäst är något som passar alla plånböcker! Hur mycket andelshästar kostar varierar en hel del, beroende på ett par olika faktorer.

För att bli ägare av en andelshäst behöver du först betala för att köpa in dig i hästen, alltså köpa andelen. Välstammade hästar brukar kosta 100 000 kronor och uppåt. Så inköpet i en andelshäst uppdelad på 100 andelar brukar ligga på någon tusenlapp. Du måste sedan även betala en månatlig avgift där bl.a träning, skötsel, och ekonomisk administration ingår i priset. Dessa priser varierar och du väljer själv vilken typ av andelshäst du vill ha, och hur många andelar du vill äga.

Faktorer som avgör kostnaden:

  • Hur många andelar är andelshästen uppdelad i. Ju fler ägare desto mindre kostnad.
  • Vilken typ av andelshäst man köper andel i.
  • Tränare och upplägg

Att tänka på som andelsägare

Om man har beslutat att bli andelsägare till en travhäst så finns det ett par saker man bör ha vetskap om. Först och främst bör man lusläsa de villkor som man skriver på vid köpet av sin andel. Här kommer du att få reda på vilka utgifter som ingår i månadsavgiften och även hur det funkar med utbetalningar om travhästen presterar på travbanan.

Som andelsägare till en travhäst bör man även veta att det sällan är en plusaffär att slå till på en andel. De som köper andelshästar gör det för gemenskapens skull och för att komma närmare travsporten.

Timo Nurmos har tränat flera framgångsrika andelshästar. Foto: Jonatan Östlund.

Timo Nurmos har tränat flera framgångsrika andelshästar. Foto: Jonatan Östlund.

Varför köper man andelshästar?

Köper man andelshästar för att man tror att det ska bli en vinstaffär? Svaret på den frågan är i det allra flesta fall nej. När man köper en andel i en travhäst så gör man det för att man har ett stort intresse för travsporten. Med en andel så ges man bland annat chansen att se sin häst växa upp, tränas upp, och komma ut på travbanan för första gången. Det blir ett sätt att komma närmare allt.

Många har trav som sin favorithobby, och vad är då bättre än att äga en andel i en travhäst? Här får man chansen att för en liten peng få spänning hela tiden, samtidigt som man kan hoppas på en fin utveckling och insprungna pengar!

Var finns det andelshästar till salu?

Vill man hitta andelshästar att investera i så finns det ett par vägar att gå. De allra flesta travbanor i Sverige har en hästägaransvarig som kommer att hjälpa dig att komma i kontakt med travtränare.

Har du frågor kring andelshästar så kommer din lokala travbana ha en hästägaransvarig som har svaren. Det går även att kontakta travtränare själva där vi kan se på deras hemsidor vilka travhästar det finns möjlighet att köpa en andel i, och vad kostnaden för detta är.

Läs mer om andelshästen och konceptet här!

Hitta din närmaste travbana med en hästägaransvarig här: 

  • Axevalla
  • Bergsåker
  • Bollnäs
  • Dalatravet (Romme/Rättvik)
  • Gävle
  • Hagmyren
  • Halmstad
  • Jägersro
  • Norrtrav (Boden/Skellefteå)
  • Solvalla
  • Solänget
  • Tingsryd
  • Umåker
  • Visby
  • Åby
  • Årjäng
  • Östersund

Solvalla har flera andelshästar. Foto: Jonatan Östlund.

Solvalla har flera andelshästar. Foto: Jonatan Östlund.

Förmåner med att vara hästägare i andelshäst

En av de bästa förmånerna med att vara hästägare är Svenskt Travsports årskort. Det ger dig gratis inträde till de allra flesta travdagar i Sverige, året om. Det ger dig dessutom inträde till stallbacken många dagar, och alltid när din häst startar. Inom andelskoncept är det vanligt att alla andelsägare får varsitt årskort.

En annan förmån med att vara ägare i en andelshäst är att du får en helt annan kontakt med sporten än som som vanlig spelare hemma i soffan. Det är få känslor som slår känslan av att ha en vinnande starthäst, ta segerbild och sen gå till stallbacken för att belöna med morötter och klappar.

Hästägande gör att du kommer närmare djuren och sporten. Foto: Privat.

Hästägande gör att du kommer närmare djuren och sporten. Foto: Privat.

Lyckade andelshästar

Att hitta nästa storstjärna inom travet är något som både hästägare och andelsägare hoppas på. För att lyckas med detta krävs skicklighet, samt en gnutta tur. Genom åren har det funnits ett par lyckades andelshästar som gett stor glädje till såväl travtränare som andelsägare.

Fyra lyckade andelshästar

  • D'One: Hon vann Svenskt Trav-Oaks och sprang in över 8 miljoner kronor. Hon tränades av Roger Walmann.
  • Racing Brodda: Hon vann Stoderbyt och sprang in nära 8 miljoner kronor. Hon tränades av Mattias Djuse.
  • Guzz Mearas: Han tog sig bl.a. till final i Svenskt Travderby och sprang in nära 4,5 miljoner kronor. Tränade gjorde Johan Untersteiner.
  • Aurelia Express: Hon var tvåa i Svenskt Trav-Oaks och har sprungit in över 3 miljoner. Dotter till populära Readly Express.

Johan Untersteiner och Guzz Mearas.

Johan Untersteiner och Guzz Mearas.

Momsfritt hästägande genom kommanditbolag

Det vanligaste upplägget för andelshästar är genom kommanditbolag. På så vis blir hästägandet momsfritt även om du köper in dig som privatperson. Även du som företagare kan köpa in dig i en andelshäst som administreras som kommanditbolag. De tre mest populära bolagen som administrerar hästägande genom kommanditbolag är:

  • Easy KB
  • Asap KB
  • Stall Ofcourse

Det är vanligt att man brukar få hjälp med deklarationen av de som erbjuder administreringen av hästägande genom kommanditbolag.

Sammanfattning andelshästar

Andelshästar är väldigt populära inom trav, det blir allt vanligare att travhästar är andelshästar då kostnaden för att köpa och äga häst har ökat de senaste åren. Det finns stall över hela landet med hästar som man kan kontakta om man vill få möjligheten att slå till på en eller flera andelar i en häst.

Vid köp av andelar ska man dock komma ihåg att det sällan är en vinstaffär, även om man givetvis alltid hoppas att så är fallet. Det finns inga garantier bortsett från att det är en fantastiskt upplevelse där man får dela en gemenskap med andra entusiaster som har andelar i samma häst!

Albin Kjellberg

Travexpert

Om skribenten

Albin är delägare i flera hästar, bland annat V75-vinnaren Ego Sisu. I bagaget har Albin en miljonvinst på V75 och flera andra fina spelvinster. Hans travvinster har uppmärksammats i både Expressen och Aftonbladet.