Om Elitloppet

Don Fanucci Zet, vinnare av Elitloppet 2021 tillsammans Örjan Kihlström. Foto: Jonatan Östlund.

Elitloppet, som avgörs sista söndagen i maj varje år på Solvalla, är Sveriges i särklass största och mest prestigefyllda travtävling. Elitloppet, som är ett Grupp 1-lopp, är även högt ansett internationellt och sett som ett av de största loppen med de bästa hästarna. Elitloppet avgörs alltid sista söndagen i maj på Sveriges nationalbana: Solvalla. Första upplagan avgjordes 1952.

Några välkända hästar som vunnit Elitloppet är Ego Boy (1973), Copiad (1994, 1995), Varenne (2001, 2002) och Don Fanucci Zet (2021).

Vanliga frågor och svar om Elitloppet 2024

Vart kan jag spela på Elitloppet?

Det finns många som erbjuder spel till Elitloppet 2024. Dessa spelbolag har förtidsspel på Elitloppet där du kan gå in och spela redan nu:

Unibet

Leovegas

Expekt

Det finns många fördelar med att spela på vinnaren av Elitloppet redan nu. Dels är inte startfälten klara och samtliga hästar är inte inbjudna. Vet du någon som kanske kommer bli inbjuden? Spela på den hästen redan nu innan oddsen sänks!

Klicka på det nämnda bolaget för att komma till deras sajt. Tar bara någon minut att registrera sig med BankID för att sedan kunna placera ditt spel.

 

Vilka datum gäller för årets Elitlopp?

Det inleds fredagen 24/5 och pågår hela helgen med den stora Elitloppsfinalen under söndagen 26/5. Så 24-26 Maj pågår Elitloppet 2024.

Hur följer jag Elitloppet?

Trav är bäst live! Vill du boka platser på Solvalla under helgen så går du in på Elitloppet.se.

Har du inte möjlighet att vara på plats så sänds hela helgen på atg.se samt på TV4/TV12.

Vem är favorit att vinna årets Elitlopp?

Favorit just nu är den franska superhästen Idao De Tillard som är regerande Prix d'Amérique mästare och gör sin första start någonsin i Sverige. Spelas till ca 3.00 hos spelbolagen.

Vårt största svenskhopp just nu är Daniel Redéns superhäst Fransesco Zet som har 16 raka segrar. Han står i ca 3.85 att vinna Elitloppet.

Vilken tid körs Elitloppet?

Det första försöket av elitloppet körs 15:28 och det andra körs 15:55.

Finalen av Elitloppet 2024 går preliminärt klockan 17:45.

Vem vann Elitloppet förra året?

2023 var det franska Hohneck som vann. Han är även med detta år!

Senaste svenska segraren var Don Fanucci Zet år 2021.

Hur reser jag till Elitloppet?

Det finns flera kollektiva sätt att ta sig till Elitloppet 2024.

Det går abonnerade bussar från stan, taxi är även det en möjlighet. Det kan vara trångt med parkeringar på Elitloppet så ha det i åtanke om du tar bilen.

När du ska hem så står taxibilarna uppradade vid entrén och det går även abonnerade bussar in till Stockholm Centrum.

Elitloppshelgen

Detta år (2024) har vi lite ändringar i Elitlopps planeringen och schemat ser ut enligt följande:

Fredagen

Elitloppshelgen är en stor travhelg som håller högsta sportsliga kvalitet. Redan på fredagen smygstartar festligheterna med Grand Slam 75 som ersätter den ”klassiska” V65an som varit tidigare år. Första loppet går av stapeln 14:30 och sedan inleder GS75 sina tävlingar från 15:00. Entreérna öppnar reda 12:00!

Lördagen

V75, ”Lilla elitloppet” och Harper Hanovers, så sammanfattas nog bäst lördagen under elitloppshelgen. En rafflande V4:a inleder dagen lagom till lunch 12:45. Då får vi bland annat njuta av kval till ”lilla elitloppet”, eller Sweden Cup som det egentligen heter. Upplägget är mycket snarlikt elitloppet, distansen är densamma, kval och final går samma dag och upplägget med kvallopp är likt. Däremot är det fler kvallopp i Sweden Cup. Finalen går strax innan V75an och brukar vara mycket sevärd, vinnaren kammar hem 600 000 kronor.

Därefter följer en sportsligt högklassig V75:a med flertalet starka fält och internationell prägel som krydda. Den avslutas med Harper Hanovers lopp som är ett av nordens mest respekterade lopp över 3140 meter. Förstapriset ligger på 900 000 kronor. Sista loppet går av 18:40!

Söndagen

Söndagen bjuder på en extra V75:a, också den av hög klass och med internationell prägel. Exempelvis bjuds vi på fin underhållning i Elitkampen, där flera av världens bästa kallblod gör upp över distansen 1609 meter. Förstapriset är en halv miljon kronor.

Höjdpunkten för helgen ska vi naturligtvis inte glömma, Elitloppet. De två kvalheaten körs inom V75-ramen och brukar vara spännande att lösa. Finalen går efter V75ans slut, och således är det väldigt få som går hem när V75-7 går i mål. Det brukar vara publikfest och elektrisk stämning när elitloppsfinalen går och det är någonting vi varmt kan rekommendera att uppleva.

Datum, tider och program för Elitloppshelgen

Elitloppet, Solvalla. Foto: Jonatan Östlund.

Fredag 24 maj: Elitloppsuppladdning med GS75

Kl. 12.00 – Grindarna öppnar
Kl. 14.30 – Tävlingarna startar

Lördag 25 maj: V75-finaler och Sweden Cup

Kl. 09.45 – Grindarna öppnar
Kl. 12.45 – Tre försök till Sweden Cup
Kl. 15.00 – V75 startar
Kl. 15.18 – Final Sweden Cup
Kl. 17.21 – Harper Hanovers lopp
Kl. 18.40 – Slut på dagens tävlingar

Söndag 26 maj: Elitloppet försök och final

Kl. 09.45 – Grindarna öppnar
Kl. 12.45 – Första start
Kl. 15.00 – V75-1 start Elitkampen
Kl. 14.55 – Elitloppet – Försök 1
Kl. 15.22 – Elitloppet – Försök 2
Kl. 17.20 – Elitloppet final
Kl. 18.40 – Tävlingarna slutar

Tidigare vinnare av Elitloppet

Hohneck vinnare av Elitloppet 2023 Foto: Jonatan Östlund.

Här är några av de senaste vinnarna av Elitloppet under 2000-talet.

2023 – Hohneck, kusk Gabriele Gelormini. Tränare Philippe Allaire

2022 – Etonnant, kusk Anthony Barrier. Tränare Richard Westerink

2021 – Don Fanucci Zet, kusk Örjan Kihlström. Tränare Daniel Redén

2020 – Cockstile, kusk Christoffer Eriksson. Tränare: Rocco Spagnulo

2019 – Dijon, kusk & tränare: Romain Deriex,

2018 – Ringostarr Treb. Kusk: Wilhelm Paal. Tränare: Jerry Riordan.

2017 – Timoko. Kusk: Björn Goop. Tränare: Richard Westerink.

2016 – Nuncio. Kusk: Örjan Kihlström. Tränare: Stefan Melander.

2015 – Magic Tonight. Kusk: Örjan Kihlström. Tränare: Roger Walmann.

Upplopp final Elitloppet 2023, Hohneck. Foto: Jonatan Östlund.

Så funkar inbjudningarna och loppet

Elitloppet är ett inbjudningslopp och varje år bjuds 16 hästar som utmärkt sig in till Elitloppet. Hästarna lottas in i två kvalheat, och de fyra bästa i varje försök går vidare till finalen som sker ett par timmar senare samma dag. Desto bättre placering hästarna får i kvalheatet, desto tidigare får hästens tränare välja startspår inför finalen. Samtliga tre lopp travas sedan 1965 över sprinterdistansen 1 609 meter (engelska milen) med autostart (bil). Sedan 2008 års upplaga är förstapriset hela 3 miljoner kronor. Vilket är en stor skillnad jämfört med de första fyra upplagorna (1952–1955) som hade 30 000 kronor i förstapris.

Solvalla – så hittar du dit

Om du ska resa med kollektivtrafik till Solvalla kan du välja mellan pendeltåg och tunnelbana till Sundbyberg. Från Sundbyberg station tar du buss 113 till station Solvalla. Det går en buss var 15:e minut. Om du ska till stallbackens entré kan du ta buss 112 och hoppa av vid station Ankarstocksvägen. Ett annat alternativ är att ta blå linje mot Hjulsta och hoppa av vid stationen Rissne. Från Rissne är det cirka 10 minuters promenad till Solvalla.

Buss till Solvalla

Under Elitloppshelgen kan du också åka direktbuss från CityTerminalen till Solvalla. Du kan ta bussen mellan 09.00 och 14.00 på lördagen samt 07.30 och 14.00 på söndagen. En enkelresa kostar 60 kronor per person – 100 kronor om du vill ha ett travprogram. Du kan betala med kontanter eller Swish. Observera att bussar endast går till Solvalla – inte tillbaka till CityTerminalen på grund av säkerhetsskäl.

För dig som tar flyget

Bromma flygplats är beläget ett stenkast från Solvalla. Härifrån tar det ca 5 minuter med taxi och 10-15 minuter att gå.

Köp biljett till Elitloppet

Det finns många olika Elitloppsbiljetter att välja mellan – allt från vanliga entrébiljetter till helg- och restaurangbiljetter. Priser för biljetter till hittar du här på Elitloppet.se.

Restaurangbiljetter – Elitloppet

Det råder ett ständigt högtryck inför Elitloppet och restaurangplatserna är inget undantag. Årets upplaga kommer dessutom tilldra sig extra stor uppmärksamhet via ett magiskt startfält och då gäller det verkligen att vara på hugget om man tänkt ta plats via någon av följande möjligheter:

  • Kongressen
  • Bistron
  • Valla krog
  • Hohneck-tältet
  • Första parkett
  • Första parkett mållinjen

I Övrigt finns det även festvåningar och loger, samt servering på såväl målläktaren som publikområdet i stort. Vill ni läsa mer om de olika alternativen så hittar ni allt ni behöver veta här.

Spela på vinnaren av Elitloppet

Spela på den hästen du tror vinner Elitloppet i god tid innan de 16 startande är utropade och klara kan landa i en stor fördel oddsmässigt, om din springare kommer till start vill säga.

Flertalet spelbolag erbjuder nämligen spel i förtid på såväl vinnare som topp3-placeringar i årets Elitlopp och oftast kan man då hitta guldkorn till betydligt högre odds än vad ditt val kommer stå i vid en eventuell start eller till och med final. Ditt spel till fast odds kommer inte heller förändras, utan det oddset du spelade till står oavsett vad, vilket är en omfattande skillnad mot det rörliga oddset som förändras fram till start. Nackdelen, för att lyfta en sådan, är risken att din häst kanske aldrig ens når finalen eller för den blir inbjuden av Elitloppsgeneralen… Vilket är någonting man får kalkylera med i sin värdering.

Spelbolaget ATG är en aktör att rekommendera då de erbjuder en bred lista av valmöjligheter inför Elitloppet till fasta odds och sen finns givetvis även möjligheten att spela till rörliga odds när väl startlistorna publicerats.