travcash-bakgrund

Top 7 – Allt om ATGs spelform Top 7

Här hittar du all information om ATGs spelform Top 7.

Vad är Top7?

Top7 är en spelform där du ska pricka de 7 första hästarna i rätt ordning under V75-5.

När avgörs Top7?

Top 7 avgörs alltid i den femte avdelningen på V75 och ungefärlig starttid för den spelformen är 17:50. När det är extra V75 på söndagar så startar spelformen 16:29.

Finns det andelsspel till Top7?

Ja! Klicka på ”Skapa andel” på startlistan för att göra ett privat tillsammans lag. Butiksandelar finns inte längre.

Vad kostar Top7?

Det kostar mellan 24 som minst och 2880 kronor som mest.

Bilden visar Top7 från atg.se

Om Top 7

Top 7 lanserades under 2016 och spelet går ut på att du ska få de 7 första hästarna i ett lopp i rätt ordning. Med 7 rätt har du chans på storvinst men redan när de 2 första hästarna är rätt blir det vinst. Top 7 avgörs i V75-5. Det finns lite olika alternativ när det kommer till Top7 så vi går igenom dem, en efter en nedan.

Fasta system

Det innebär att du får en mall av ATG beroende på vilken insats du väljer mellan 24,48,96 och 480 kronor. Vi går igenom varje mall separat:

Bilden beskriver top 7 från atg.se

24 kr – Alternativet du ser på bilden. Här ska du kryssa i vilka hästar som kommer 1-3 i loppet utan inbördes ordning, sedan gäller det att du har rätt häst som kommer på plats 4,5,6 och 7.

Bilden visar TOP7 från atg.se

48 kr – Likt ovan så ska du kryssa i vilka hästar som kommer 1-3 utan inbördes ordning. Skillnaden är att du får en plats 4-5 utan inbördes ordning. Sedan måste du ha rätt häst som kommer på plats 6 och 7.

Bild visar Top7 från atg.se

96kr – Här har du hästarna från plats 1-4 utan inbördes ordning men måste sedan pricka vilka hästar som kommer på plats 5,6 och 7.

Bild visar top7 från atg.se

480kr – Det dyraste och den mest heltäckande mallen. Här ska du hitta hästarna som kommer på placering 1-5 utan inbördes ordning och sedan pricka rätt häst som kommer 6a och 7a.

Så spelar du Top 7 med spik

Har du en häst du tror på lite extra? Då kan du spika din vinnare på Top7!

Du bockar i ” spika vinnare” till höger i bild och välj sedan din spik.

Bilden visar hur man spikar på Top7 från atg.se

 

” Jag brukar använda mig av spik på Top7 då jag tycker man får bra grepp om systemet och kan fylla på där bakom! ” Oliver Pihlström, Travcash

Så spelar du Top 7 med egen ranking

Du väljer då att klicka på ”Eget system” istället för fasta system som vi gick igenom ovan.

Bilden visar hur man gör en egen ranking på Top7 från atg.se

Där kan du laborera väldigt fritt. Du kan välja hur du vill fördela dina grupper helt fritt. Lägsta kostnaden är 16 kronor och då ska du ha 3 spikar och 2 pooler med 2 hästar i varje.

Resultat Top 7

Det absolut enklaste är att efter avslutad omgång (efter V75-5) så surfar du in på atg.se och väljer spelkalender och sedan resultat.

Bilden visar resultat Top7 från atg.se

Då kan vi se att 7 rätt gav över en miljon kronor och 6 rätt gav nästan 45 000. Utdelning hela vägen ner till 2 rätt denna gång och omsättningen var strax över 1,7 miljoner.

Du kan även se resultatet i livesändning på TV12 runt 17:50 på lördagarna efter V75-5. Även liven på atg.se redovisar resultatet och har du syn svårigheter kan du ringa ATG resultatservice på 0900-3500 och be om resultatet.

Så fördelas vinstpengarna

Det finns 6 stycken olika vinstpooler där vinstpengarna fördelas enligt följande:

  • 7 rätt 28%
  • 6 första rätt 12%
  • 5 första rätt 6%
  • 4 första rätt 9%
  • 3 första rätt 17%
  • 2 första rätt 28%

Rollerpot på Top7

Bilden visar rollerpott på top7

Top7 är ett av de absolut svåraste spelformerna och det är väldigt vanligt att ingen prickar 7 rätt så det blir rollerpott till nästa omgång.

Rollerpott inträffar på följande sätt: 

1. Ingen vinnare på 7 rätt. I dessa fall rullar 7-rättspotten (d.v.s. 28 % av vinstmedlen) vidare.
2. Loppet var så lättlöst att utdelningen hamnar under 5 kr i någon vinstpool. Aktuell pool rullar då vidare.
3. Loppet var så svårlöst att ingen hittade 2 rätt. 2-rättspoolen rullar då vidare.

Bilden visar rollerpott på top7

Hur du vinner på Top 7

För att vinna på Top 7 måste du ha hästarna i rätt ordning i obruten följd från vinnande häst och nedåt.

Det är utdelning redan från de två första hästarna i rätt ordning. Detta innebär att om du exempelvis har rätt häst på placering 1, 3 och 4, men inte rätt häst på placering 2, blir det ingen vinst eftersom du då inte har 2 första rätt i rätt ordning.

Strykning av häst och reserver

Om någon av dina rankade hästar blir struken bibehålls alltid din ranking. Detta innebär att dina valda hästar nedanför struken häst i rankingen flyttas upp en placering och att reserven (egenvald, tilldelad automatiskt enligt insatsfördelningen vid speltillfället eller på annat sätt om omsättningen är låg) alltid går in på 7:e placeringen. Vid fler än två strukna hästar tilldelas tredje reserv och över  enligt den insatsfördelning som gäller vid spelformens stängning.

Tips på Top7

Du kan gå in på startlistan och klicka på ”Tips”  eller direkt på denna länk för att läsa tipsen om Top7: ATG

Bilden visar hur man hittar tips till Top7 på atg.se

Du kan även följa V75 sändningen under lördagar på TV12 där experterna alltid lämnar sitt spelförslag till spelformen.

Ur arkivet: Rekordmannen som spelade in över 3 miljoner på Top7

Bilden visar en top7 från aftonbladet

Bild och citat från aftonbladet

 

Super entreprenören Johan Andersson som bland annat ligger bakom spikmattan och Cura täcket är en flitig travspelare och hästägare.

” Jag följer travsporten och spelar regelbundet på V75. Tyvärr har pandemin satt stopp för alla besök på banorna. Vanligtvis brukar jag besöka min hemmabana Bergsåker, främst när det är V75. Jag är även hästägare och har flera hästar hos bland annat Markus Pihlström och Lars Marklund.” Säger Johan Andersson.

Det var i Juni 2020 som det var jackpott på över 100 miljoner på V75 i Östersund. Utdelningen på den spelformen landade på 1,2 miljoner men det var på Top7 de största pengarna delades ut. Johan från Sundsvall vart ensam vinnare på Top 7 och kunde kvittera ut över 3 miljoner kronor. Häftigt!

Oliver Pihlström

Expert Travcash

Norrlänning som tidigare varit heltids spelare men jobbar numera som expert här på Travcash. Ser i princip samtliga travlopp som körs i Sverige och har bra koll på de flesta ekipage. Ni kan läsa mina analyser på hemsidan och även se mig i V86 podden som släpps på tisdagar varje vecka.