Travränare och kuskar

Här listar vi Sveriges travprofiler i form av kuskar och tränare.

Tränarna och kuskarna, en viktig del av travsporten.

Utan dem finns inga spännande lopp och de utgör den grund för sporten. Tränarna och kuskarna har olika talanger där det finns flera inriktningar och karriärer. Vissa kombinerar tränarjobbet med att köra lopp medans andra väljer att satsa fullt ut på en av inriktningarna.

Några av våra största kuskar i Sverige är Björn Goop och Robert Bergh som har framgångsrika karriärer både som tränare och kusk. En av de största tävlingskuskarna men som inte tränat häst på många år är Örjan Kihlström som anlitas flitigt av landets tränare. Samarbetet mellan Örjan Kihlström och tränaren Daniel Redén har resulterat i segrar i bland annat stora lopp som elitloppet, svenskt travkriterium, stochampionatet och sprintermästaren.

För att tävla och träna med travhästar i Sverige krävs en licens. Utbildningar genomförs varje år hos landets lokala travsällskap och som amatör räcker det oftast med en B-licens, har du trav som huvudsaklig sysselsättning kan det däremot krävas en A-licens även kallas proffslicens.

Krav för B-licens

  • Ha fyllt 18 år
  • Folkbokförd i Sverige
  • Genomgått av ST (Svensk Travsport) föreskriven utbildning licensutbildning för B-licens
  • Fastställd kompentens efter Svensk Travsport krav

Krav för A-licens

  • Ha fyllt 18 år
  • Folkbokförd i Sverige
  • Dokumenterat, väl genomförd praktik, viss del måste vara hos en annan A-tränare eller i egen regi under en längre tid.
  • Hippologexamen med särskilt tillägg eller godkänd A-tränarkurs
  • Giltig F-skattsedel

De olika licenserna ger olika förutsättningar för den verksamhet som ska bedrivas.

Krav för B-licensen

  • Träna ett obegränsat antal hästar som du är firmatecknare eller företrädare för
  • Max fem hästar som du inte är firmatecknare eller företräder

Krav för A-licens

  • Huvudsaklig sysselsättning
  • Obegränsat hästar i träning, egna och andras

Travtränaren förbereder hästen

Travtränarens främsta uppgift är att se till att hästarnas vardag fungerar och att de tränas på ett optimalt sätt. De ska vara i så bra fysiskt och mental status de kan när de startar i lopp och det är på hemmaplan i stallet och under träning det sker.

Kör- och montélicens

För att få starta en häst i ett lopp måste både hästen och kusken ha visat att de är kompetenta och förberedda för sin uppgift. Hästarna gör provlopp som är utanför tävling, men på en tävlingsdag för att testa att de är redo för uppgiften. Kuskarna och ryttarna måste leva upp till vissa krav för att få sin körsvsenslicens. Det finns två nivåer på licens som är kategori 1 och 2.

 

Monté är en del av travsporten som blivit allt mer populär under de senaste åren. Foto: Jonatan Östlund

 För startlicens måste kusken/ryttaren uppfylla:

  • Erfarenhet av att köra eller rida travhäst i minst ett år
  • Genomgått monté/körlicensutbildning med godkänt resultat
  • Minst fylla 16 år under det år licens löses

För en kategori 2 licens krävs även:

  • Inneha F-skattsedel om kusken/ ryttaren får ersättning av andra ägare eller tränare.

För en kategori 1 licens krävs förutom grundkraven:

  • Kört minst 100 st lopp under de senaste fem åren
  • Minst 20 st av dessa lopp ska ha varit under de senaste två åren
  • Inneha F-skattsedel om kusken/ryttaren får ersättning av andra ägare eller tränare.

Tävlingskuskar, med känsla för hästar och loppen

Som tävlingskusk är det inte ovanligt att första gången du träffar din tävlingspartner är det mindre än 10 minuter till start. Då gäller det att kusken har en mycket god hästkännedom och kan läsa av hästen snabbt och tolka dess signaler på bästa sätt. Under loppet ska hästen lita på kusken och tillsammans ska de göra sitt bästa. Kuskens uppgift är att stötta hästen genom loppet, de ska ta sig fram utan att gå över i galopp eller tappa mark. De ska tillsammans vara lugna och fokuserade på sitt jobb och inte påverkas negativt av det som sker omkring dem. Hästar är trots allt flyktdjur och stress påverkar dem negativt och kan bli farligt.

Förutom kontakten med sin häst ska kusken också kunna läsa av loppet och sina motståndare. Försöka räkna ut hur loppet kommer fortlöpa och fatta snabba beslut som gör att just hans eller hennes häst kommer först över mållinjen.

Var kommer luckorna att dyka upp, vilka hästar kommer krokna och vilka hästar är bra att ta rygg på är några av de frågor som kuskarna ställs inför under ett lopp.

Några av våra mest framgångsrika kuskarna i Sverige är Örjan Kihlström (6600 segrar), Björn Goop (7000 segrar) och Jorma Kontio (11000segrar)

Tränarna som sliter hemma i vardagen, oavsett väder

Att ha ett stall fullt med hästar är ett oerhört ansvar, de ska ha mat, vatten och annan omsorg varje dag. Oavsett om du är magsjuk, det regnar på tvären eller om du inte har sovit måste hästarna få sitt. De som ser till att det händer är tränarna, de gör en individuell plan för varje häst vad gäller foder, träning- och tävlingsupplägg. De samarbetar med hovslagare, massörer, equiterapeuter och veterinärer, schemalägger veckorna så att allt hinns med. Förutom allt detta är det staket, utrustning, fordon och en hel del annat runt omkring som ska hinnas med.

Hela tiden har de de individuella hästarna i huvudet och hur de på kort- och lång sikt ska lägga upp träningen för att nå målen. Det är snabbjobb, långjobb, tungvagn, sandbana, ridträning och många andra alternativ som de har till sitt förfogande och som ska balanseras till ett bra program till just den hästen.

Av Sveriges alla tränare är några av de största Svante Båth, Peter Untersteiner och Robert Bergh

Mycket av tränarnas framgång beror också på att ha ett bra team kring sin verksamhet. En stor del av den dagliga skötseln och vården av hästen utförs av hästens skötare som ser till att hästen är välmående och förebredd inför kommande starter.