
Vanliga travtermer som du behöver lära dig
Vad pratar man egentligen om när man säger ”dödens” eller ”vinnarhålet”? Travet har många ordspråk och dessa är väldigt viktigt att lära sig om man vill kunna spel på trav. Vi har sammanfattat några av de viktigaste uttrycken som ska hjälpa dig på traven.
Det är viktigt att förstå alla ord och uttryck när du ska spela på trav, så vad betyder egentligen alla konstiga ord som man använder inom sporten? Det går väldigt fort i snacket när man pratar med travintresserade, kuskar eller tränare så vi ska hjälpa dig att få lite större förståelse kring travtermer.
Positioner i travlopp

Upplopp final Elitloppet 2023, Hohneck. Foto: Jonatan Östlund.
Här går vi igenom de viktigaste positionerna i ett travlopp och vad de egentligen betyder.
Spets – Det är ledaren av loppet. (Se Hohneck på bild)
Dödens – Det är hästen som ligger först i andraspår, det vill säga bredvid ledaren.
Vinnarhålet – Det är den hästen som ligger i rygg på ledaren.
Andra utvändigt – Det är hästen som ligger tvåa i andraspår, det vill säga bakom hästen i ”dödens”.
Startmetoder
Det finns två startmetoder och det är väldigt viktigt att skilja på just dessa då det har en stor betydelse i loppet.
Autostart – Då startar hästarna bakom en startbil med grindar, det är den simplaste startmetoden och de bästa spåren brukar vara 1,2,3,4,5
Voltstart – Då finns det ingen bil på banan utan kuskarna tillsammans med hästarna leder volter. Det brukar oftast vara en volt som står 20 meter framför den andra och det är ofta beroende på hur mycket pengar hästarna har tjänat som avgör vilken av volterna man står på. Här är det lite annorlunda för i de flesta fall har hästarna med nummer 6 & 7 ”springspår” vilket innebär att dem har en liten fördel och kan hämta mer fart än de övriga så de brukar vara de bästa spåren att ha när det kommer till voltstart.
Utrustning
Trav är en riktig materialsport och det finns mängder av olika utrustningar att ha på sina hästar som ger olika effekt så därför är det viktigt för dig som travspelare att du har koll på dessa och framförallt om det blir några ändringar på hästarna.
Kollar man på hästarnas hovar så finns det några olika balanser. Det kan vara barfota runt om vilket innebär att hästen inte har några skor på hovarna alls vilket oftast är det bästa om hästen har bra hov. Sedan kan man även köra barfota fram eller bara barfota bak samt att man även kan köra med skor på alla fyra hovar.
” Har en häst aldrig gått barfota runt om och testar det för första gången kan det ge en otrolig effekt! ” Oliver Pihlström, Expert Travcash
Gällande vagnar så finns det två olika, vanlig vagn eller amerikansk sulky som även kallas jänkarvagn. Jänkarvagnen är bara tillåtet i autostart och det är olika från häst till häst i vilken vagn som man presterar bäst men det kan vara värt att hålla koll på om det är en häst som alltid gått i vanlig vagn och sedan ”växlar upp” till en jänkarvagn. Det kan ge en enorm kick på vissa hästar men långt ifrån alla.
Övriga termer som kan vara bra att känna till
Du hör ofta tränare eller kuskar prata om dessa i TV-sändingarna och därför vill vi att du ska känna till vad de betyder.
- Aktion – Beskriver hästens rörelser
- Bli över från start – Är ett uttryck om man har en häst som inte är snabb från start och riskerar att hamna långt bak
- Distanser – Det är över vilken längd loppet körs, det är 1640,2140,2640 eller 3140 som man brukar köra.
- Open Stretch – Är ett eller två extraspår över upploppet då du kan springa om på insidan. I Sverige har Skelleftetravet open stretch, Åby har däremot dubbla open stretch.
- Överpace – Vid högt tempo brukar man säga att loppet har överpace, det gynnar ofta hästarna med bakspår då hästarna som drabbas av ”Överpace” löper stor risk att bli trött tillslut.
- Galopp – Galopp är en gångart som bör undvikas i trav. Hästen får galoppera om den ställer sig i trav inom 150 meter. Tre galopper i samma lopp leder till diskvalificering, likaså om hästen galopperar över upploppet.
- Omstart – När en häst eller kusk gör fel i ett startmoment (oftast voltstart) så blir det omstart. Det kan t.ex vara att man är för tidig över startlinjen eller har tagit fel spår i starten.
Vilka startmetoder finns det?
Två stycken olika, Autostart och voltstart.
Vad är springspår?
I voltstart kallas spår 6 och 7 springspår. Detta eftersom hästar på springspår får ett längre anlopp i startmomentet och det ger högre fart från start.
Varför kallas det dödens?
Det kallas dödens att ligga först i andraspår för att du springer längre än de på innerspår samt att du inte har någon rygg att gå i. Kan vara mentalt tufft för de flesta hästar.