Travcash-bakgrund

Vad innebär spelprocent?

Det är viktigt att lära dig vad spelprocenten på en häst innebär då det är den som styr värdet. Procenten visar hur stor andel av pengarna som är placerade på hästen i respektive omgång.

Vad innebär spelprocent på trav?

När du spelar till exempel V75 så är det inte oddsen du bryr dig om utan enbart hur många procent hästen är spelad på, det är i princip den ända termen man pratar om. Spelprocenten antyder hur många av de inlämnade systemen som har med respektive  häst på sina kuponger.

På bilden ser vi lite olika exempel på procenten. I detta lopp så är #5 Going Cash favorit och han är just nu streckad på 38,58% vilket innebär att så många procent av de inlämnade systemen har med honom på sin kupong. Skillnaden för värdet på din V75 kupong blir enormt stor om till exempel #4 Proud Mary vinner då han enbart är streckad till 1,43 procent av de inlämnade systemen.

”Spelprocenten kan svänga enormt fort, om en tipstjänst eller en TV expert ropar ut en häst så stiger procenten väldigt fort. ”

Spelprocenten är även ganska oviktig om det är långt kvar till spelstopp, då procenten styrs av de inlämnade systemen vilket brukar vara väldigt få tidigt på veckan om det t.ex är V75 på lördag så är det alltid bättre att vänta närmare inpå spelstopp för att få rätt procent.

Lär dig hitta spelvärda hästar

För att kunna vinna på V75, framförallt att ha chansen att vinna stort så gäller det att hitta spelvärda hästar och inte bara spela ”överspelade” ekipage.

För att enklast räkna ut ett spelvärde på en häst så kan du tänka om ett ekipage är spelad till 50%, vinner dem då 50 av 100 lopp med dessa förutsättningar? Är svaret ja, då är hästen spelvärd annars så är den inte.

Det kan givetvis vara svårt för en nybörjare att veta om en häst vinner 50 av 100 lopp med dessa förutsättningar men då finns det några knep.

Jämför de fasta oddsen med spelbolagens odds

Det är faktiskt ett otroligt bra sätt att räkna ut om en häst är streckvärd eller inte. Nu har inte alltid spelbolagen rätt heller men det är professionella personer som sitter och gör travoddsen till skillnad från streckprocenten som enbart påverkas av svenska folket där 99% är inte är proffs när det kommer till travspelande.

”Detta är en funktion jag och väldigt många använder oss av” ! Oliver Pihlström, Expert Travcash

Det är långt ifrån en hundraprocentig form för att lyckas men det är väldigt, väldigt bra grej framförallt för dig som kanske inte kan så mycket om trav. Vi drar ett exempel:

– En häst är streckad på 75% men står i 2,00 hos spelbolagen. Då är hästen överspelad då vinstchansen egentligen är runt 50%.

– En häst är streckad på 50% men står i 1,75 hos spelbolagen. Då är hästen underspelad då vinstchansen egentligen är runt 57%.

Stora tipstjänster bidrar även dem till skillnader i streckprocenten. Dessa är ofta erfarna och populära experter som många litar på vilket bidrar till att procenten ökar på utvalda hästar.

Värde på V75

Är ofta du ser på din TV om du följer en V75 tävling. De visar ofta hur mycket V75 är värt efter varje avdelning samt hur många system som fortsatt är med i jakten på 7 rätt.

 

Här kan man klart och tydligt se ( i högerkant) hur värdet förändras efter varje lopp och det påverkas av hur många system som åker ur efter varje avslutad avdelning.

 

Vad är en favorit?

En favorit är den häst som är mest spelad i ett travlopp

Vad innebär fasta odds?

Det innebär att du får oddset som du spelar till. På ATG är oddsen rörliga fram till spelstopp och det betyder rörliga odds.

Är spelbolagens odds alltid rätt?

Nej, däremot är dem väldigt träffsäkra så det är de närmsta du kan komma ett korrekt odds.

Oliver Pihlström

Expert Travcash

Norrlänning som tidigare varit heltids spelare men jobbar numera som expert här på Travcash. Ser i princip samtliga travlopp som körs i Sverige och har bra koll på de flesta ekipage. Ni kan läsa mina analyser på hemsidan och även se mig i V86 podden som släpps på tisdagar varje vecka.