Travcash-bakgrund

Vad är ett bra travodds?

Sportsbettare söker hela tiden efter bra odds att spela på, men vad är egentligen ett bra odds? Ett bra odds är i runda svängar när vi hittar ett odds där en häst spås ha mindre vinstchans enligt oddsen, än vad den egentligen har. Genom att konstant spela till bra odds, så blir man en vinnande spelare i längden.

Vad är ett bra odds på trav?

För att bli en vinnare i längden som travspelare så är det viktigt att kunna särskilja på bra odds, från dåliga odds. Ett bra odds är när sannolikheten för ett utfall är högre än vad oddset är. Genom att alltid spela till bra odds, så kommer du att bli en framgångsrik spelare i det långa loppet.

Exempel: 

Sannolikheten för att något ska ske är 50%. Om vi omvandlar 50% till oddsform så får vi fram oddset 2.00. När vi vet att sannolikheten är 50% så är alltså alla odds över 2.00 bra odds. 

Vad är ett dåligt travodds?

Precis som att det finns bra odds på trav, så finns det såklart även dåliga odds på trav. Dessa odds finner vi när sannolikheten för att ett utfall ska ske är lägre än vad oddset säger. Om du spelar till dåliga odds gång efter gång så kommer du att vara chanslös mot spelbolagen i det långa loppet.

Exempel:

Sannolikheten för att något ska ske är 50%. Om vi omvandlar 50% till oddsform så får vi oddset 2.00. Om vi vet att sannolikheten är alltså alla odds under 2.00 dåliga odds. 

Vad är ett korrekt travodds?

Att veta vad det korrekta oddset är klarar få av att lista ut. När det gäller trav så finns det väldigt många faktorer som spelar in, och att då få fram ett helt korrekt odds är nästintill omöjligt. 

Det finns dock många olika exempel som inte innefattar utomstående faktorer där vi enkelt kan förklara vad ett korrekt odds är. Här nedan kommer vi att förklara vad ett korrekt odds är med hjälp av en tärning.

Exempel på korrekt odds

Ett av de allra mest klassiska exemplen som finns för att visa vad ett korrekt odds, ett bra odds, och vad ett dåligt odds är, gör vi genom att använda en tärning. När du slår en klassisk tärning med sex olika utfall så har du 50% chans att hamna på en jämn siffra, och 50% chans att hamna på en udda siffra. När du slår tärningen har du med andra ord 50% chans att gissa rätt på om det blir jämnt eller udda.

Om vi skulle omvandla dessa odds till procent så skulle vi få fram att det korrekta oddset på att få en jämn siffra är 2.00, och det korrekta oddset på att få en udda siffra är också 2.00.

Exempel på ett bra odds:

Om vi spelar på om det ska bli en jämn eller udda siffra hos ett spelbolag så ska vi leta efter ett odds som är över 2.00. Låt oss säga att vi hittar ett spelbolag som erbjuder oss oddset 2.04. Detta odds blir omvandlat i procent till 49%. Spelbolaget anser alltså att det är 49% sannolikhet medan den korrekta sannolikheten egentligen är 50%. Här har vi då funnit ett bra odds.

Spelvärda hästar

För att lyckas vinna pengar på trav i det långa loppet så gäller det att hitta spelvärda hästar. Men vad är egentligen spelvärda hästar? Är det hästar som alltid vinner, eller är det kanske de hästar som har högst odds? Nej, så enkelt är det inte riktigt.

Spelvärda hästar är när du hittar ett odds där sannolikheten är högre för att utfallet ska ske, än vad spelbolagens odds säger. Om du hittar ett travodds på 3.00 där du tycker att sannolikheten är 50% att utfallet ska ske, så har du hittat en väldigt spelvärd häst. 

Hitta en spelvärd häst

För att hitta en spelvärd häst på oddsmarknaden så gäller det att du har full koll på sporten. Om spelvärda hästar var enkla att hitta, så skulle inte spelbolagen kunna överleva. 

När spelbolagen släpper sina travodds så har du störst chans att hitta spelvärda hästar. När travoddsen släpps så har inga andra spelare hunnit spela på oddsen, vilket leder till att oddsen inte har hunnit ändrats. När andra spelare med stor koll hinner in och spela, så kommer oddsen att ändras och spelvärdet att minska. 

Det gäller alltså för dig att vara tidig med att spela på travoddsen och dessutom ha väldigt bra koll på loppet. Du måste ha koll på den ungefärliga sannolikheten för att hästen ska vinna, för att kunna hitta ett spelvärt odds. 

För att komma fram till den ungefärliga sannolikheten så gäller det att du har goda kunskaper om travsporten. Du måste kunna förstå vikten av startspåren som hästarna har givits, travbanan som loppet körs på, och mycket annat.

Jämför odds

Sedan 2019 så finns det ett flertal olika spelbolag som erbjuder oss möjligheten att betta på trav. Alla dessa spelbolag erbjuder inte samma odds, vilket gör att vi får chansen att hitta spelvärda odds på flera olika sidor.

Det kan ske att du kollar ett travodds på en viss bettingsida och inser att det är ett korrekt odds, medan en annan bettingsida kommer att erbjuda dig ett väldigt bra odds. Av denna anledning är det viktigt att jämföra oddsen bland de olika spelbolagen för att ge dig själv den bästa möjliga chansen att vinna i längden.  

Man ska definitivt inte vara rädd för att använda flera olika spelbolag på en och samma gång. Detta ger oss möjligheten att utnyttja flera typer av odds, och vi kan dessutom utnyttja spelbolagens olika bonusar.

Hur kan vi räkna ut om ett travodds är bra?

Sannolikhetsläran är en väldigt stor del av betting generellt. Om du inte har koll på sannolikhetens inverkan på spel, så kommer du aldrig veta om du spelar till ett bra odds, eller ett dåligt odds. Så hur räknar vi då ut om ett travodds är bra?

Formeln för att räkna ut om ett travodds är bra, är väldigt simpel för alla. För att räkna ut vad ett travodds ska vara enligt sannolikheten så behöver du bara dividera 100 med sannolikheten av utfallet. Är sannolikheten för utfallet 50% så behöver du alltså enbart dividera 100 med 50 för att få fram oddset.

Exempel 1:

Sannolikheten för att ett utfall ska ske är 20%. (100/20=5) När sannolikheten är 20% för ett utfall så ska alltså det korrekta oddset vara 5.00. Alla odds över 5.00 är med andra ord bra odds.

Exempel 2: 

Sannolikheten för att ett utfall ska ske är 90%. (100/90=1.11) När sannolikheten för 90% för att något ska ske så ska alltså det korrekta oddset vara 1.11. Alla odds över 1.11 är med andra ord bra odds.

Odds kontra sannolikhet

Här nedan har vi gjort en kort lista där du enkelt kan se vilket odds en procentsats av sannolikhet ett visst utfall ger. 

Sannolikhet Odds
90,90% 1,1
83,30% 1,2
77% 1,3
71,40% 1,4
66,60% 1,5
62,50% 1,6
58,80% 1,7
55,50% 1,8
52,60% 1,9
50% 2
47,60% 2,1
45,45% 2,2
43,47% 2,3
41,66% 2,4
40% 2,5
38,50% 2,6
37% 2,7
35% 2,8
34,50% 2,9
33,30% 3
28,50% 3,5
25% 4
20% 5
10% 10
5% 20
2% 50
1% 100

Är det bättre att spela på höga travodds?

Spelbolagen kommer att erbjuda dig såväl låga odds, som höga odds på trav. De höga oddsen indikerar att sannolikheten för att utfallet ska ske är lågt, medan de låga oddsen indikerar att sannolikheten för utfallet ska ske är högt. Men vad är då bäst att spela på?

Det är helt upp till var och en ifall de vill spela till låga travodds, eller höga travodds. Så länge man spelar spelvärda hästar så kommer man att bli en vinnande spelare i längden. Om du väljer att spela till låga odds så kommer du vinna oftare och slippa den variansen som sker ifall du spelar till höga travodds. I slutändan kommer dock resultatet vara detsamma. 

Dubblar ger bättre travodds?

De allra flesta vinnande spelarna använder sig oftast av att spela singlar när det kommer till travodds, medan “amatörerna” ofta använder sig av dubblar och tripplar för att förhöja oddset och kunna vinna mer. Är det då bättre att spela singlar än dubblar?

Om man vill spela singlar eller dubblar är helt upp till en själv. I slutändan handlar det enbart om man har spelat spelvärda hästar eller inte. Så länge man har bra travodds och spelvärda hästar, så kommer man att vinna i längden.

Om man är en spelare som däremot har svårt att hitta spelvärda odds, så är det alltid en fördel att spela singlar. Här nedan kommer vi förklara genom två exempel skillnaden mellan att spela bra odds, och dåliga odds, när det kommer till dublar.

Exempel 1: 

Om du spelar en dubbel och båda dina spelval har 10% mer sannolikhet att ske än vad oddsen säger, så multipliceras dessa ihop. Ekvationen (1,10 X 1,10 = 1,21) visar då att det är helt plötsligt 21% mer sannolikt än vad oddsen säger. Detta betyder att vi i det långa loppet kommer vinna 21 kronor på varje satsad hundralapp.

Exempel 2:

Om vi istället spelar en dubbel till dåliga odds, och båda spelvalen har 10% mindre sannolikhet att ske än vad oddsen säger så har vi problem. Med ekvationen (0,90 X 0,90 = 0,81) så ser vi att det är 19% mindre sannolikt att utfallet sker än vad oddsen säger. Detta betyder att vi i det långa loppet kommer få tillbaka 81 kronor på varje satsad hundralapp och därav förlora 19 kronor.

Vad krävs för att spela till bra travodds?

För att bli en framgångsrik spelare och betta till bra travodds så krävs det en hel del. Du måste först och främst signat upp hos ett spelbolag för att kunna ta del av alla odds som erbjuds. Vi rekommenderar dock att du signar upp hos ett par olika spelbolag för att kunna jämföra alla de odds som finns.

Alla spelbolag erbjuder inte samma travodds på loppen. Detta medför att vi kan hitta ett väldigt bra travodds hos en viss spelsajt, där alla andra bettingsidor har ett korrekt odds.

Läs på!

Den viktigaste kuggen för att kunna spela till bra travodds är att du är påläst. Se till att veta hur hästarna har sett ut den senaste veckan, till startspår de har, och om det finns någon sjukdom eller liknande i stallet. Kolla inte bara på de odds som erbjuds och placera ett spel. Om ett travodds ser för bra ut för att vara sant, så ligger det ofta något bakom det.

Var noggrann!

Se till att vara noggrann i alla dina beslut när du spelar på trav. Oavsett om du är i en vinnande eller förlorande trend så gäller det att alltid fortsätta göra ett hårt jobb. Slarviga beslut utan eftertanke kommer alltid att straffa sig. 

Ta hjälp av Travcash experter!

Om du vill betta till bra travodds, men inte har tid själv att leta efter dessa så rekommenderar vi våra väldigt duktiga rekare. På Travcash hemsida så hittar du dagligen analyser och speltips från såväl poolspel som vanliga oddsspel.

Våra experter är experter av en anledning och dessa lägger ned timtal dagligen för att vara uppdaterade med den senaste informationen kring hästar och banor.