Gävle travbana

Gävle (G) har anordnat travtävlingar sedan 1938, vilket gör detta till en av landets äldsta travbanor. Med ständigt strålande förutsättningar har många kallat ovalen “Sveriges snabbaste bana” och visst ligger det säkerligen något i det med tanke på alla de världsrekord som slagits på plats. Järvsöfaks kutade, tillsammans med sin trogne följeslagare Jan-Olov Persson, 1.17.9 /1 640 meter en varm julikväll och Delicious U.S. fyllde därefter på ett antal år senare med 1.08.6 /1 640 meter, vilket då var världsrekord för ston över distansen.

Under åren har Gävletravet fått rykte om sig att vara ”Sveriges snabbaste bana”. Och kanske det stämmer. Otaliga svenska rekord har nämligen slagits på Gävle-ovalen, även flera världsrekord har slagits. Järvsöfaks rekord i julivärmen över kort distans tillsammans med tränaren Jan-Olov Persson är ett oförglömligt ögonblick. De slog konkurrenterna med hästlängder och gick i mål på 1.17.9 /1 640 meter.

Gävle Stora Pris är årets största lopp och hemmatränare att hålla reda på är bland annat Olle Alsén, Fredrik Wallin och Oskar Kylin Blom.