Testa livet som hästägare – haka på vår andelshäst! Läs mer här!

Till Expekt!

V75 från Jägersro på lördag – se våra populära andelar här!

Till laget!
Skribent: Simon Nilsson
Publicerad: 25/3 2024 kl 10:46

Utlandskollen – Vecka 13

Utlandskollen – Vecka 13!

Tanken med detta koncept är att bedöma hur de de nya utländska hästarna som startar i Sverige för första gången står sig mot våra svenska hästar. Huvudfokus kommer ligga på de sydeuropeiska hästarna som kommer eftersom de loppen oftast inte sänds via ATG, vilket överlag gör det svårare för folk att hitta information samt lopparkiven om de hästarna som intresserar en själv. Överlag brukar de sydeuropeiska hästarna ha för lite pengar på sig när de startar i Sverige för första gången eftersom de finns mindre pengar att tävla om nere i Sydeuropa. Därför blir det extra intressant när de gör första starten på svensk mark.

Målet är att publicera ett inlägg i veckan där undertecknad täcker av alla nya utländska hästar som startar på de stora spelformerna under den veckan. Värt att tänka på är att det kan vara så att det inte startar någon utländsk häst för första gången under veckan, vilket betyder att det inte publiceras ett inlägg. De utländska hästarna som inte fått några kommentarer har redan startat på svensk mark och deras lopp finns att se på ATGs lopparkiv. Undantag kan dock ske med hästar som inte startat på ett längre tag på svensk mark, eller hästar som startat på svensk mark men ej gått felfritt.

Hästarna kommer värderas utifrån en femgradig skala där 1 är lägst och 5 är högst. Värderingen bedöms främst på hästens kapacitet, men tas även med hästens startspår och konkurrens för dagen. I t.ex voltstart så bedöms hästen mycket på vilken kapacitet den har sett till volten den står på. Skalan beskrivs enligt följande:

  • 1/5 – Hästen duger inte i sammanhanget
  • 2/5 – Möter lite för tufft motstånd
  • 3/5 – Duger i klassen
  • 4/5 – Duger väldigt bra i klassen
  • 5/5 – Överlägsen för klassen

Värdering följer nedan.

Jägersro 27/3

V86-5: 2140m Auto – Fyraåriga Ston

1 Tirana är ett fyraårigt sto från Josef Franzls stall som endast gjort tre starter i karriären. Första starten i karriären var på svensk mark, men mycket har hänt sen dess och hon tas därför med här. Hon är väldigt snabb ut bakom bilen, och de två senaste loppen på Hamburg har båda resulterat i spets och slut segrar. Från spår ett bakom bilen i debuten på svensk mark håller jag henne som spetsfavorit då värsta konkurrenten i spetskörningen, 2 Dencos Miss Caruso, fick spår bredvid henne. Väl i ledningen på Jägersros travbana blir det inte lätt att slå Franzls fyraåring i detta lopp. Tänk på att banorna i Tyskland inte är särskilt snabba, räkna därmed med en rejäl rekordsänking i detta lopp.

Värdering: 4/5

Gävle 28/3

V75-2: 3140m Volt – Påskstayern

12 Impactdarche är en sexåring valack från Frankrike som nu gör en intressant debut i Andreas Lövdahls regi. Intrycken i de två senaste starterna har däremot inte varit tilltalande då han i den senaste starten stumnade till rejält på sista bortre långsidan och kom knappt i mål. Näst senast var han ute mot för tufft motstånd på Vincennes och hade inget med slutsegern att göra. Det positiva inför denna start är att det är tre varv, vilket mest troligt är en fördel då fransmännen är van längre distanser. Att han ska räcka till seger i debuten på svensk mark är däremot mycket begärt och han är dessutom anmäld med skor runt om till denna start. Får svårt.

Värdering: 2/5

Färjestad 29/3

V75-6: 1640m Auto – Prins Carl Philips Jubileumspokal

4 Diamond Truppo är en av stall Gocciadoros bästa femåring från Italien som nu gör en högintressant debut på svensk mark. Han har vunnit två grupp 1 lopp i Italien vilket är de bästa loppen som körs i Italien så rent kapacitetsmässigt borde han stå sig väldigt bra mot femåringarna i Sverige. Senast blev det en plump i protokollet på Vincennes där han inte var sig lik, men innan det har det varit bra prestationer i stort sett varenda gång. Han är snabb från start, men kanske inte kan ta emot 5 A Fair Day som öppnar sylvasst från start. Riskerar därmed att hamna utvändigt ledaren vilket såklart inte är någon fördel, men rent kapacitetsmässigt kan han klara av det. Detta är som sagt en topphäst som vi mest troligt kommer få se i Sweden Cup i år om Gocciadoro så vill och bli inte förvånad om han är helt överlägsen redan på fredag.

Värdering: 4/5

 

Leovegas får ny licens – BONUS till båda nya och gamla kunder!

LeoVegas

  • + Dagligt utbud av fasta travodds
  • + Dagligt lunchtrav
  • + Gratisspel för nya kunder
  • + Bra oddsutbud på övriga sporter

Fler aktuella travtips