Travcash-bakgrund

Vad är travsport?

Travet är en sport som sprider glädje och spänning runt om i landet på daglig basis. Sporten består av ett ekipage innehållande en häst och en kusk som tillsammans tävlar mot andra. För att stå som segrare ska ekipaget passera först över mållinjen. Ta del av vår guide för att lära dig mer om den vackra sporten.

Vad är Travsport?

Elitloppet, final 2023. Foto: Jonatan Östlund.

 

Travsport är en av Sveriges populäraste sporter och den ända sporten som körs 365 dagar om året. Sporten är en hästkapplöpning där en kusk och en häst gör upp om att komma först mot andra ekipage över en oval bana.

I runda slängar har vi cirka 30 000 aktiva inom travsporten i dagsläget men sporten engagerar betydligt mer än så. Varje vecka omsätts det flera miljoner i veckan på spel och det är en otroligt populär sport när det kommer till spelet. Finns ingen annan sport som har så mycket spelfokus som trav har.

”Det finns otroligt många som spelar på Trav. Allt ifrån proffsspelare till  pensionärer som följer V75 varje vecka.”

Olika hästsorter

Det finns runt 20 000 travhästar i Sverige där varje häst på sitt sätt är unik men det finns enbart två olika sorter när det kommer till travhästar och den ena kallas för varmblod och den andra för kallblod.

Varmblod

Fransesco Zet ett av världens bästa varmblod. Foto: Martin Langels, ALN

 

Varmblod är den vanligaste formen på en travhäst och det är dem som du allt som oftast ser på tävlingsbanorna. Några av de kändaste varmbloden i modern tid är Fransesco Zet (bild) San Moteur och Calgary Games. Minns vi tillbaka några år hette dem Victory Tilly, Readly Express och Propulsion. Sverige har några av världens absolut bästa varmblod tillsammans med Frankrike och även USA.

Kallblod

Evartti som vann Elitkampen (Kallblodens Elitlopp 2023) . Foto: Jonatan Östlund.

 

Kallblod är den andra sorten på travhästar och det som kännetecknar dem för allmänheten är att dem är lite rundare och springer i regel betydligt saktare än vad varmbloden gör. Dem har egna lopp mot varandra och istället för Elitloppet som är Sveriges största lopp för varmblod så har dem Elitkampen (se bild). Där vi hade en finsk vinnare i Evartti 2023.

Ett annat kallblod som de flesta känner till är Järvsöfaks som tog hela Sverige med storm under början på 2000 talet när han vann hela 201 av 234 starter och räknas som en av Sveriges absolut bästa hästar genom tiderna. Även norrmännen och finnarna har bra kallblod så det brukar bli hårda matcher norden emellan.

Monté sporten

Dallas, med Vaprio bakom. Monté. Foto: Jonatan Östlund.

 

Vi har även Monté sporten som också är en del av travsporten. Istället för vagn och kusk så har man istället en ryttare som sitter på hästryggen. Det är en kvinnodominerande del av travet då det är absolut mest tjejer som utövar den formen men en av Sveriges absolut bästa montéryttare är faktiskt en man vid namn Jonathan Carré.

Montesporten har funnits sedan 2004 och är relativt stor i Sverige men i Frankrike är den betydligt större.

Aktiva inom Travsporten

Som vi nämnde ovan så finns det runt 30 000 aktiva inom travsporten i Sverige men alla har inte samma uppgifter. Vi går igenom de olika begreppen.

Daniel Redén, Sveriges bästa travtränare. Foto: ALN

 

Travtränare

Alla tävlingshästar på svensk mark har en travtränare bakom sig. Tränarens uppgift är att hitta lopp, förbereda hästen inför start och även anlita kusk till loppet. För att bli tränare i Sverige krävs det att du går går en utbildning och får en licens. Det finns olika typer av travtränare. B-Tränare tränar hästar på amatörnivå (hobby) och A tränare är professionella travtränare och gör det på heltid.

Travkusk

Alla hästar behöver självklart en kusk och i vissa fall så är tränaren både tränare och kusk, exempelvis Daniel Wäjersten och Björn Goop men i de allra flesta fall så anlitar man en så kallad ”Catchdriver” som enbart är kusk och livnär sig på att köra andras hästar. Det finns även kuskar som inte är Catchdrivers utan gör det på amatörnivå eller vid sidan om ett annat travyrke.

Magnus Djuse en av Sveriges bästa kuskar. Foto: Jonatan Östlund.

 

Vissa tränare har ”förstakuskar” i sitt stall och då är det allt som oftast dem vi ser köra stallets hästar. Ett exempel är att Örjan Kihlström allt som oftast kör åt Stall Reden och att Magnus Djuse allt mer kör åt Timo Nurmos.

De professionella Catchdriversen får en provision på cirka 5% av vinstpengarna och brukar även ta en uppläggningsavgift på runt 300 kronor för att köra hästen.

Skötare

Kanske de viktigste personerna som inte får tillräckligt med tid i rampljuset. Det är dessa som är med hästarna dagligen, ser till att dem äter, tvättas och tränas. Det är oftare att skötarna tränar hästarna på daglig basis än tränaren som har ett mer allmänt ansvar över stallet.

Skötarna är även dem som förbereder hästarna på tävlingsbanan med att sätta på vagn,skor och nummerbricka. Skötarna brukar ha hand om ca 5-8 hästar i stallet.

Hästägare

Detta är också en otroligt viktig faktor till att Travsporten ska leva, våra hästägare som investerar otroligt mycket pengar i en del hästar. Det finns även billiga alternativ när det gäller hästägande.

Albin Kjellberg och Ego Sisu. Foto: Privat.

 

Vår egen Albin Kjellberg är en av flera hästägare i Sverige. Det finns andra stora profiler som Peter Forsberg, Henrik Zetterberg och Nicklas Bäckström som också är hästägare.

”Målet är att vinna Elitloppet!” Sade Los Angeles Kings stjärnan Adrian Kempe lite skämtsamt efter att ha blivit hästägare till Belle Godiva 2019

Det är väldigt dyrt att äga en travhäst, träningsavgiften brukar vanligtvis ligga på mellan 12-15 000 per månad och det är inte alltid du får pengarna tillbaka. I träningsavgiften ingår såklart träningen, mat och boxplats. Det tillkommer även avgifter för veterinär, transportavgift och tävlingsavgift. Det är därför väldigt populärt att man är ett större gäng som delar på en häst för att pressa ner kostnaderna per person litegrann.

Tävlingsdagar

Med 850 tävlingsdagar per år så är Travsporten den sport som utövas absolut mest på svenskmark. Ofta har vi 2-3 tävlingar per dag på olika orter runt om i landet och det lockar runt 1,5 miljoner personer varje år.

Bergsåker utanför Sundsvall. En av landets alla Travbanor.
Foto: Nils Jakobsson / BILDBYRÅN

 

Några av de populäraste tävlingsdagarna är Elitloppet, Åbys Stora Pris och Sprintermästaren i Halmstad men vi har även trav i orter som Boden, Tingsryd och Gävle. Travet strecker sig över hela landet och idag har vi 33 banor från Malmö i syd till Boden i Norr.

Största Travloppen i Sverige

Dessa är de lopp som är absolut mest prestigefyllda att vinnare och är oftast varje tränare, kusk, skötare och hästägares dröm att vinna.

Dessa kallas även Grupp – 1 lopp och det fina med travsporten är att oavsett årstid så finns det häftiga prissummor och riktigt stora lopp att tävla i.

Vår:

  • Elitloppet
  • Olympiatravet
  • Konung Gustav V:s Pokal
  • Drottning Silvias Pokal

Här sticker Elitloppet ut mest, detta event lockar otroligt många åskådare och även hästar från Sverige, Frankrike, Italien och senast 2023 Australien. Det är en helg helg i slutet av Maj med topplopp hela tiden.

Sommar: 

  • E3 finaler (kortdistans och lång)
  • Norrbottens Stora pris
  • Hugo Åbergs
  • Sprintermästaren
  • Jubileumspokalen
  • Åbys Stora Pris
  • Sundsvall Open trot

Mängder av grymma lopp på sommaren! Här är det svårt att utse det bästa då samtliga innehåller höga prispengar, evig ära och här är det lopp dit väldigt många siktar.

Höst:

  • Svenskt Travderby
  • Derbystoet
  • Kriteriet
  • Oaks
  • Breeders Crown finaler

Hösten levererar! Svenskt Travderby är det största du kan vinna som fyraåring och kriteriet är detsamma för treåringar. Dessa lopp är det tränare och skötare förbereder sina hästar för hela året och det är en otrolig satsning.

Svensk Travsport

Svensk Travsport är huvudorganisationen för den svenska travsporten. Förbundet arbetar med att sköta allt ifrån tävlingsplanering, dopingkontroller till att se till att travsporten får medel för att kunna överleva.

Svensk Travsport bildades 1925, från början var namnet Svenska Trafsällskapet som sedermera blev Svenska Travportens Centralförbund, även kallat STC. Sedan 2010 heter det förbundet Svensk Travsport.

Förbundet utgör en sammanslutning av de 33 travsällskap, 39 av landets travklubbar och sju basorganisationer.

Svensk Travsport äger dessutom 90 % av aktierna i ATG (aktiebolaget trav och galopp). Resterande 10% av bolaget ägs av Svensk Galopp. Det innebär att överskottet från ATGs verksamhet går tillbaka till sporten och en större del av pengarna betalas ut som prismedel i loppen.

Oliver Pihlström

Expert Travcash

Norrlänning som tidigare varit heltids spelare men jobbar numera som expert här på Travcash. Ser i princip samtliga travlopp som körs i Sverige och har bra koll på de flesta ekipage. Ni kan läsa mina analyser på hemsidan och även se mig i V86 podden som släpps på tisdagar varje vecka.