Travcash-bakgrund

Vad är ett poolspel?

De allra flesta har nog hört talas om det populära spelet V75. Eller varför inte GS75 och V64? Alla dessa tre är typer av poolspel. Poolspel är en spelform där man istället för att möta ett spelbolag, möter andra spelare. Detta sker genom att alla spelares insatser samlas i en pool, för att sedan delas ut till de vinnande spelarna.

Vad innebär poolspel?

Foto: Jonatan Östlund.

Poolspel är en av de absolut mest populära spelformen inom såväl travet som fotboll. V75 är poolspelens flaggskepp och spelet omsätter mest i hela Sverige. Att spela poolspel har blivit omåttligt populärt runt om i landet då alla spelare ges en chans att vinna stort, oavsett hur mycket man satsar.

Spelformen poolspel innebär att alla spelares insatser samlas i en pool. Denna pool sköts av ett spelbolag, som tar en viss procent för att genomföra spelet. När spelet sedan är avslutat så kommer vinster att delas ut till de spelare som har vunnit. 

V75 är det absolut populäraste streckspelet och här delas de absolut största vinsterna ut. Den största vinsten i skrivande stund skrevs till strax över 67 miljoner kronor när en spelare fick alla rätt på just spelet V75.

Hur mycket vinner man på poolspel?

När det kommer till poolspel så finns det inga förbestämda vinstsummor som delas ut innan spelet har avslutats. På så sätt skiljer det sig från oddsmarknaden där man direkt kan se hur mycket man vinner genom att multiplicera sin insats med sitt odds.

Albin vinner stort på sitt andelsspel på V86

Albins andelsspel vinner 4 miljoner på V86

Vinsterna på poolspel kommer alltid att avgöras genom hur många spelare som vann under den omgången. Om det har varit många skrällar och hästar som varit lågt streckade har vunnit, så kommer utdelningen vara hög. Om högt streckade hästar istället har vunnit så kommer vi se fler spelare med alla rätt, och en låg utdelning. 

Fördelar med poolspel

Poolspel har växt i popularitet de senaste åren och det är enkelt att förstå varför då det finns ett par fördelar. Den största fördelen är att här ges man chansen att vinna stora vinster utan att själv behöva satsa särskilt mycket. Du kan exempelvis välja en häst i varje avdelning på V75 och betala 0.50 öre. Med denna raden så har du en chans, även om den är låg, att vinna stort.

Ännu en fördel med poolspel är den gemenskapen som det skapar. Det går numera att spela tillsammans på ATG vilket gör att familj och vänner kan gå ihop och bygga system. Här kan man tillsammans bygga ett större system med en mindre peng, och ge sig själva en större chans. Tack vare detta får man även en starkare gemenskap då alla vill vara med och påverka, följa, till sist fira systemet. 

Nackdelar med poolspel

Nackdelarna med poolspel är väldigt svåra att hitta då spelformen är perfekt uppbyggd för att passa alla spelare, oavsett storlek på plånbok, och då underhållningsvärdet på spelformen är otroligt bra.

Den enda lilla nackdelen med poolspel är att det är väldigt svårt att vinna stort. Poolspel bygger på att det är många lopp, eller matcher som i fotboll, där man måste pricka rätt på allt för att vinna stort. 

Poolspel är dock inte skapat för att vara enkelt, så att tusenlappar skulle ramla in med små insatser är ingen man kan förvänta sig. Det tar dock inte bort den chansen som man givetvis har att vinna stort. Genom att analysera ordentligt och ta del av sidor som Travcash.se så ger du dig själv den bästa chansen.

Poolspel hos ATG

Om man vill spela poolspel på trav så är ATG verkligen spelbolaget man ska vara kund hos. V75 och V86 heter de största poolspelen inom trav, och de går bara att hitta på hemsidan hos ATG. Dessa spel omsätter tiotals miljoner varje vecka och skapar nya vinnare hela tiden, ibland även miljonärer.

Utöver de största poolspelen V75 och V86 så finns det ett par till att välja mellan hos ATG. Alla spelen fungerar dock på liknande sätt, och allt handlar om att få så många rätt som möjligt. Det som skiljer spelen åt är hur många olika lopp som man ska tippa. Om vi tar V75 som exempel så är det sju lopp som gäller. Vinster delas sedan ut på sju rätt, sex rätt, och fem rätt.

Nedan följer alla de poolspel som finns att spela hos ATG:

V75

V86

GS75

V65

V64

V4

Hur spelar jag ett poolspel hos ATG

Vid första anblick kan det se krångligt ut att placera ett poolspel, men så är det absolut inte. Det första du behöver göra är att välja vilket poolspel du vill spela. Efter att du sedan klickat dig vidare till poolspelet så är ditt jobb att börja fylla i de hästar som du har tro på. 

För varje häst som du fyller i så kommer radkostnaden att öka. Det är en kostnad som du ser längst ned till vänster på skärmen, och det är den summan som du kommer att behöva betala för de rader som du fyllt i.

När du sedan fyllt i de hästar som du tror på så är det bara att klicka på knappen “spela”. Om du behöver sätta in pengar på ditt konto så kan du snabbt och enkelt göra det via Swish på sajten.

Andelsspel hos ATG

En av många anledningar till att poolspel har blivit så pass populärt som det har blivit är genom de moderna funktionerna som finns hos ATG. Det finns både andelsspel och spela tillsammans hos ATG, och detta innebär att man kan spela tillsammans med andra.

Funktionen att spela tillsammans har lett till att familjer, vänner, eller kollegor kan spela tillsammans. Här kan vem som helst starta ett lag och bjuda in sina nära och kära. Man väljer tillsammans hur mycket man ska satsa och kommer sedan fram till en kupong. Här får man chansen att spela ett större system till en mindre insats. 

Det går även att välja andelsspel hos ATG, och det betyder att man köper in sig i en experts system. Här lämnar man över sitt förtroende till en expert och låter denne komponera ihop en rad. Detta är en klok väg att gå om man inte känner att man själv har tillräckligt bra koll på omgången för att ge sig själv en god vinstchans.

Om du är intresserad av att testa på poolspel hos ATG så rekommenderar vi att du kollar in vårt andelslag där det finns andelar i olika prisklasser. 

Harry Boy

Finns det någon kändare häst än Harry Boy? Det är tveksamt! Harry Boy är hästen som har, och kommer fortsätta, hjälpa spelare med sina rader. Genom att gå in på ett valt poolspel så kan vi enkelt klicka i “Harry Boy”, och sedan kommer ett system plockas fram för den kostnaden som vi har valt.

Harry Boy har utvecklats genom åren och det går numera också att välja att få delvis hjälp av Harry Boy. Du kan välja att spika ett par hästar i några lopp och be Harry Boy låta dessa vara, men istället be denne att sköta resten av loppen.

Högsta vinsten med Harry Boy

Det är enkelt att tro att Harry Boy inte har genererat några stora vinster genom åren, men så är inte fallet. De slumpmässiga raderna som plockas fram har även dom vinstchansen, vilket inte minst visade sig i början av 2023 när den största vinsten med Harry Boy någonsin delades ut.

Det var i april 2023 som två väninnor köpte en Harry Boy värd 96 kronor. När lördagens V75-kupong sedan var avslutad så hade Harry Boy löst en hisnande vinst på runt 21 miljoner kronor till de två kvinnorna. 

Poolspel hos Svenska Spel

Svenska Spel har de senaste åren tagit upp kampen om att bli Sveriges största spelbolag när det kommer till trav. De har en lång väg att vandra, men de har utan snack påbörjat den. Svenska Spel erbjuder även dom poolspel på sin sajt, och även om de inte är fullt så populära så omsätter de stora pengar.

Poolspelen på Svenska Spel fungerar som alla andra poolspel. Här ställs man mot andra spelare där alla insatser landar i en pott. Vinster delas sedan ut till de vinnande spelarna, och där lågt streckade hästar ger hög utdelning, och vice versa. 

Svenska Spels första poolspel heter Challenge och påminner mycket om deras Topptipset som fokuserar på fotboll. När vi spelar Challenge så får vi 6-8 lopp att spela på där vi ska fylla i 1, X, eller 2. På poolspelet Challenge så står ettan för en häst, tvåan står för en annan häst, och där krysset står för de resterande hästarna i loppet. Här ska vi helt enkelt kryssa i det alternativ som vi tror kommer först i mål. För att vinna på spelformen så krävs det att man får alla rätt.

Challenge är Svenska Spels första poolspel på trav!

Det andra poolspelet som vi hittar på trav hos Svenska Spel heter High Five, och här går det att vinna stort! Poolspelet är speciellt på så sätt att svenska spelare hamnar i samma pool som franska. Detta leder till att spelet dagligen omsätter mångmiljonbelopp. 

High Five går ut på att tippa de fem första hästarna i ett lopp, och dessutom i korrekt ordning. Du kan gardera fritt och exempelvis strecka fem olika hästar på förstaplatsen i loppet. För varje häst du garderar med, så kommer ditt system att bli dyrare att spela.

Vinsterna på High Five delas sedan ut på fem rätt, fyra rätt, och tre rätt. Den högsta vinsten delas ut till de som haft alla fem hästar i rätt ordning, sedan till de med fem korrekta hästar i fel ordning. Det delas sedan ut vinster till de med fyra hästar i rätt ordning, och de med tre hästar i rätt ordning.

Andelsspel hos Svenska Spel

Precis som hos ATG så ges vi chansen att spela andelsspel på poolspelen hos Svenska Spel. För att göra detta så krävs det att vi öppnar menyn på sajten, för att sedan klicka på fliken med “butiksandelar”. Där kan vi söka oss vidare till det spelombud vi är intresserade av. Travcash har givetvis andelsspel redo, och dessa finner ni genom att söka på “Ica Supermarket Tierp” eller klicka här.

Det går även att använda funktionen “Spela Tillsammans” hos Svenska Spel. Denna finner vi i menyn under fliken “Spela i lag”. Här kan vem som helst sätta upp ett lag med valfri insats och bjuda in familj och vänner.

Sammanfattning om poolspel

Poolspel är en underbar spelform som för med sig klart fler fördelar än nackdelar. Chanserna att vinna stort och underhållningsvärdet har gjort denna spelform omåttligt populär bland svenska folket. Spelformen skapar även en gemenskap runt om i tv-sofforna varje vecka då väldigt många numera spelar tillsammans!

Vill du testa på poolspel men känner inte att du har tillräckligt bra koll på travet så tipsar vi om att gå med i våra andelslag hos ATG och Svenska Spel.

Oliver Pihlström

Expert Travcash

Norrlänning som tidigare varit heltids spelare men jobbar numera som expert här på Travcash. Ser i princip samtliga travlopp som körs i Sverige och har bra koll på de flesta ekipage. Ni kan läsa mina analyser på hemsidan och även se mig i V86 podden som släpps på tisdagar varje vecka.