Travcash-bakgrund

Utrustningens betydelse för hästens vinstchanser

Det finns mycket som spelar in när det kommer till utgången av ett travlopp och utrustningen är minst sagt en av dessa faktorer. Det finns hästar som kan vara i toppen när den springer utan skor, men blir en av de sämre hästarna när den måste springa med skor. Alla dessa små detaljer med utrustningen kan ha stor effekt på loppets utgång!

Utrustning för tävlingshästar

För den som inte är insatt, eller precis har börjat följa travet, så kan det vara svårt att förstå hur en viss typ av utrustning kan påverka hästarnas prestationer. Det kan det då sannerligen göra och det är viktigt att förstå vikten av detta innan man väljer att börja placera spel på sporten. 

Det är i somliga fall ytterst nödvändigt för en häst att använda en typ av utrustning för att överhuvudtaget ens kunna tävla. Vissa hästar måste tävla med skor konstant för att inte galoppera bland annat. Andra tävlande hästar kan behöva en huvudstång för att hålla huvudet rakt när det springer.

Nedan kommer vi att gå igenom några fler typer av utrustning som kan ha betydelse för såväl en häst, som för ett helt lopp. 

Varför har vissa hästar skor?

Hästar är födda utan skor och de är därför det mest naturliga sättet för hästen att springa. Hästar som springer barfota är därav oftast snabbare. Hästar kan dock inte tävla barfota varje lopp då hästens hovar nöts ned varje gång de springer på tävlingsbanans grus, och väldigt få hästar klarar av detta i det långa loppet. 

Det är dock inte bara för att skydda hovarna som många hästar springer med skor. Många hästar behöver skor på fötterna som ett så kallat balanshjälpmedel. Det innebär att skons vikt och grepp mot banan hjälper hästen att trava säkrare och därmed snabbare. Dessa hästar tävlar sällan barfota då risken för galopp är stor. 

Alla hästar är olika på sina egna sätt och därav hanterar tränarna detta med skor på olika sätt. Vissa hästar kan behöva skor på antingen fram- eller bakhovarna för att få hästen så träffsäker och snabb som möjligt. 

Att tänka på när du spelar!

Om du ser att en tränare väljer att hästen ska springa loppet barfota så är det för att hästen ska vara maximalt snabb i just det här loppet. Hästen kommer att springa snabbare än den gör utan skor och detta kan vara för att tränaren vill att hästen ska ta ledningen i en bilstart för att sedan hålla spets loppet ut.

Om tränaren väljer att hästen ska gå barfota för första gången på länge är det läge att hålla koll!” ”Här kan man räkna med att hästen är snabbare än den varit tidigare!

Det är dock alltid en chansning när tränaren väljer att hästen ska gå utan skor och springa barfota. Risken för att hästar galopperar är betydligt större när den går barfota än när den tävlar med skor.

Huvudlag

Vi ser numera ofta att hästarna på travbanor använder sig av olika typer av huvudlag på huvudet. Det finns flertalet olika typer av huvudlag och här nedan har vi listat ett gäng av dessa:

  • Open eye
  • Öppet huvudlag
  • Can´t see back
  • Helstängt huvudlag
  • Murphybländare
  • Halvstängt huvudlag
  • Norskt huvudlag
  • Jordbländare

Så vad är egentligen ett huvudlag och vad har det för påverkan på hästens prestation? Ett huvudlag kan se ut på flera olika sätt, men det befinner sig på hästens huvud och är väldigt individuellt anpassat.

Helstängt huvudlag

När det kommer till hästar som ofta är ofokuserade så ser vi vanligtvis ett helstängt huvudlag på hästen. Detta huvudlag kallas även i folkmun för skygglappar. Skygglapparna begränsar hästens synfält så den enbart ser rakt framåt, istället för de nästan 360 graders synfält som den vanligtvis har.

De hästar som kan ha svårt att koncentrera sig gynnas av att sätta på sig skygglappar. När de hindras från att se bakåt och åt sidan får de en större koncentration på sin egen uppgift och får ofta upp en högre fart. 

Om hästen har svårt att koncentrera sig så passar helstängt huvudlag perfekt!

När en häst har framstår och tränaren har förhoppningar om att hästen ska ta spets och hålla den till mållinjen så används ofta helstängt huvudlag. En häst som däremot är något ängsligare kan dock missgynnas av ett helstängt huvudlag och istället få en större risk för galopp. 

Öppet huvudlag

De hästar som har ett bra fokus trivs allra bäst i ett öppet huvudlag. Detta betyder att de har fullt synfält och kan se i princip 360 grader runt om sig. De hästar som vi ser tävla med öppet huvudlag skulle missgynnas starkt av att tävla med skygglappar eller liknande.

Open eye 

Denna typ av huvudlag är en spännande hybrid som mycket väl kan vara framtiden. När en häst använder sig av open eye så har den ett helstängt huvudlag på sig, med ett litet hål åt vardera håll. Detta gör att hästen kommer att ha ett fullt fokus framåt, men kan även få ett hum om när en häst är på väg att passera.

Norskt huvudlag

Det norska huvudlaget är en mycket spännande variant som vi ofta ser på travbanorna runt om i landet. Detta huvudlag är till en början ett öppet huvudlag, men som senare under loppet förvandlas till ett halvstängt eller helstängt huvudlag. Detta huvudlag används för att hästen ska hålla sig lugn i början av loppet för att sedan ha den att hålla ett maximalt fokus utöver upploppet.

Tips när du spelar!

Innan du placerar ett spel så kan det vara klokt att ta reda på så mycket information som möjligt, och däribland vilket huvudlag som tränaren har valt att använda på hästen. Om en häst i många fall galopperar med helstängt huvudlag men ändå har valt att gå den vägen just detta lopp så kan det vara ett farligt drag att spika.

Det finns statistik för allt numera och du kan snabbt ta reda på vilket huvudlag som en häst vanligtvis brukar springa med. Om en häst använder något som den inte brukar göra så får du försöka göra en analys av vad det kommer att betyda för hästens prestation i loppet.

Rycktussar 

Ett väldigt vanligt begrepp inom travsporten är rycktussar. Vad det betyder och vad det har för användningsområde ska vi gå igenom här nedan.

Hästen är ett djur med väldigt bra hörsel. Vid starten av ett travlopp så använder man sig av rycktussar, vilket är som öronproppar för hästen. Dessa bomullstussar kan i vissa fall även förstärkas genom att en huva sitter utanpå ifall hästen är extra ljudkänslig. 

När loppet börjar närma sig sitt slut så är det många kuskar som drar ut rycktussarna för att få maximal effekt på hästen. När rycktussarna dras ut så får hästen helt plötsligt hästen omgivningen på ett helt annat sätt vilket kommer göra att den får den där sista energikicken som kan behövas för att vinna loppet.

När tussarna rycks så får hästen den sista energikicken som i många fall kan leda till en seger!

Om du läser någon gång att en häst har vunnit ett lopp utan att dra rycktussarna så ska du haja till! Detta betyder att hästen är i väldigt fin form och mycket väl kan vara någon du ska se till att spela till nästa lopp!

Jänkarvagn

Jänkarvagnen kallas också för amerikansk vagn eller för bike. Denna vagn slog igenom för ett par år sedan och när den används brukar spelarna dra öronen åt sig. Varför är så fallet?

Den amerikanska vagnen är något tyngre än en vanlig sulky och kusken sitter dessutom längre bak. Denna kombination skapar en hävstångseffekt som gör att hästen kommer något högre upp och gör det lättare för hästen att dra.

Kusken Jennifer Tillman påstår att hon upplever att så gott som alla hästar får en snabbare start vid användning av jänkarvagn vid autostart då de får en extra påskjutning från start. Det finns dock en risk för galopp redan vid första sväng då påskjutet i starten gör det lätt för hästen att trava över.

Hästarna får en extra påskjutning vid start med hjälp av jänkarvagnen!

Vid en voltstart får hästen dock inte samma påskjut från start då ekipaget får det svårare att komma iväg då det är så pass långt. Det finns vissa positioner som gör att starten kan funka okej, men generellt i voltstart så är jänkarvagn inte att föredra. 

Hur ska jag tänka när jag spelar?

När du spelar på trav så är det viktigt att du har en förståelse för att hästens utrustning har en stor inverkan på loppet. Det är alltifrån vilken typ av vagn ekipaget använder, till vilket huvudlag, till om den går barfota eller inte. 

Alla dessa små detaljer kommer att spela in i loppets utgång, och all information du samlar in innan loppet kommer att hjälpa dig att få större chanser att lyckas med dina spel.

Lycka till med ditt spelande och kom ihåg att spela ansvarsfullt!

Spelar hästens utrustning någon roll för prestationen?

Ja, hästens utrustning kan påverka hästens prestationer stort

Vad är rycktussar?

Rycktussar är öronproppar för hästen som ofta dras ut mot slutet av loppet för att ge hästen en extra energikick

Vad är ett helstängt huvudlag?

Ett helstängt huvudlag ser till så att hästen enbart ser framåt och kan fokusera enklare

Springer hästar fortare barfota?

Ja, vanligtvis så springer hästar fortare barfota