
Startspårets betydelse för hästens vinstchanser
Det finns många små detaljer man måste ha koll på för att lyckas med spel på trav. En av dessa detaljer är vilket startspår som hästarna i loppet har. Alla hästar har olika egenskaper och trivs på olika startplatser. För att lyckas som spelare är det viktigt att förstå hur startspåren påverkar loppets utgång.
Startmetoder inom trav
Inom den svenska travsporten är det två startmetoder som frekvent används vid travlopp. Dessa två startmetoder är autostart och voltstart. Dessa två metoderna är väldigt olika varandra och passar olika hästar och kuskar olika bra.
Din uppgift som spelare på trav är att få en förståelse för hur de olika startmetoderna passar de olika hästarna i loppet. När vi sedan lärt oss detta så kan vi gå vidare med hur de olika startspåren även dom påverkar loppet.
Autostart
Autostart är den starmetoden där man tar hjälp av en bil, och den kan därav även kallas för bilstart. Vid denna startmetod så släpper en bil med en lång vinge iväg upp till hela 15 hästar uppdelade i två rader.
Vid en autostart så ser vi två rader av ekipage där spår 1-8 kallas för framspår, och är den raden som är närmast startbilen. Spår 9-15 kallas därefter för bakspår, och det är den raden av ekipage som färdas bakom den första raden.
Spår 1-8 inom autostart kallas för framspår!
Vilket ekipage som har vilket startspår kommer att förbestämmas av en lottning som sker så snart som startanmälan har gått ut. Denna lottning har stor inverkan på hästarnas chanser i det aktuella loppet.
Voltstart
Till skillnad från autostart så involverar voltstart ingen bil. Här samlas alla ekipage ute på banan i volter där man cirklar runt i motsols riktning. Här kommer det gå ett startkommando på banan som låter “Klart, ett, två, kör” och sedan är hästarna iväg.
Vid voltstarter så hör det till vanligheterna att de hästar som tjänat in mest pengar får starta med ett tillägg. Detta tillägg kan exempelvis vara på 20 meter eller 40 meter. Detta har införts för att loppen ska vara så jämna som möjligt mellan alla ekipage.
Vilka hästar gynnas av autostart?
Alla hästar har olika egenskaper och gynnas av olika startspår, därför är det väldigt viktigt att vara påläst på hur olika hästar reagerar, och vad de har för egenskaper innan man placerar sitt spel.
Vid autostart så gynnas startsnabba hästar av framspår. Det mest optimala spåret för en startsnabb häst som är snabb nog att försvara ledningen är spår 1. Det krävs dock en startsnabb häst för att detta spår ska vara optimalt, och det är väldigt viktigt att du söker upp information på hur hästen brukar reagera från startspår 1.
För långsamma hästar så är innerspår allt annat än optimalt.Här löper det en stor risk att bli instängda och inte alls kunna utföra det loppet de önskar. Det finns även en stor risk att det galopperar. Dessa gynnas mer av spår utvändigt där de kan utnyttja sin styrka istället för snabbheten som den saknar.
Generellt sätt så är spår 1,2,3,4 bäst när det kommer till autostart och från dessa spår kommer de allra flesta vinster. Den häst som tar ledningen vinner ungefär 35-40% av loppen och den statistiken håller i sig år efter år.
Open stretch
Det är dock inte alltid som långsamma hästar blir instängda invändigt. Det finns ett par banor i Sverige som har “open stretch” vilket är ett extraspår på upploppet. På travbanan Åby har man till och med dubbla open stretch vilket ger chansen till hästen som är tredje invändigt att spurta ned ledaren. Det är väldigt viktigt att kolla vilken bana, och vilket startspår, hästarna har inför varje lopp.
Vilka hästar gynnas av voltstart?
Precis som när det kommer till autostart så är det väldigt mycket baserad på hästens egenskaper, vilket spår den gynnas av. En häst som är osäker missgynnas av spår 2 och 4 då dessa är väldigt snäva och hästen kommer att känna sig trängd. Detta leder till att den i många fall galopperar.
För startsnabba hästar så är springspår de mest optimala. Detta är spår 6 och spår 7. Dessa två spår ger hästen ett längre anlopp i startmomentet och ger högre fart från start. Dessa hästar tar i många fall ledningen och håller den loppet ut.
För startsnabba hästar är springspåren optimalt vid en voltstart!
De hästar som däremot inte är startsnabba missgynnas rejält ifall de skulle lottas in i något av de springspåren som finns. Här är risken stor att hästen blir hängande och inte ges chansen att ta sig upp i ledning.
Generellt sätt så är spår 1,3,6, och 7 de bästa spåren vid en voltstart, och härifrån kommer de flesta vinsterna. Dessa spår kräver dock startsnabba hästar för annars riskerar de att antingen bli hängande eller instängda.
Travbanan
Kan det verkligen vara viktigt vilken bana som loppet körs på när vi plocka ett spel? Ja! Ingen bana är den andre lik och vilket spår hästen har kan bli påverkat av just vilken bana loppet körs på.
Det finns ett par travbanor där innerspår är svårare att försvara än på andra travbanor. Så se till att kolla upp vilken travbana loppet körs på och hur statistiken ser ut för de olika spåren innan du placerar ditt spel.
Det finns även travbanor som har open stretch vilket innebär att det finns ett extraspår att använda på upploppet. På travbanan Åby hittar vi till och med dubbla open stretch vilket ger möjligheter för hästar som vanligtvis hade varit chanslösa inför upploppet.
Vädret
Vädret är en stor faktor inom många sporter, och så även inom travet. Vilket startspår en häst har kan gynnas eller missgynnas av vädergudarna. Om hästen exempelvis har fått startspår 1 så kan det gå från något positivt till något negativt.
Vid dåligt väder med mycket nederbörd så kan innerspåret bli väldigt tungsprunget. Detta gör att startspår 1 inte alls är lika bra som det kändes när lottningen gjordes. Så håll alltid ett extra öga på väderleken innan du placerar ett spel!
Kusken
Något som är viktigt att lära sig inom travet är att kuskarna, precis som hästarna, har alldeles egna egenskaper. Kuskarna har en mycket större roll över utgången av lopp än de flesta tror. Kuskarnas samspel med hästen är minst lika viktigt som hästens förmåga och form.
Det finns många olika typer av kuskar, och det gillar olika typer av startmetoder och startspår. Det finns kuskar som älskar att ta ledningen och köra från spets, medan andra kör något mer defensivt och dyker upp fram mot upploppet.
Björn Goop är en av de kända kuskarna som är fantastiskt duktig på att ta ledningen vid autostart. Han har sedan en väldigt hög vinstprocent från spets. Örjan Kihlström är en annan typ av kusk som gärna kör defensivt för att sedan dyka upp vid upploppet och ta över ledningen precis innan mållinjen.
Kuskens roll inom travet är enorm och det är viktigt att du lär dig hur de olika kuskarna kör. Det är även viktigt att lära sig vilka startspår och vilka startmetoder som de trivs allra bäst i. Dessa små detaljer kommer att betala sig väl om du lägger ned jobbet!
Använd statistiken!
Numera finns det statistik för allt mellan himmel och jord, så även inom travet. Du kan nuförtiden rätt enkelt ta reda på vilka hästar som trivs med vilka startmetoder och vilka hästar som trivs från exempelvis springspår.
Med statistiken kan vi även ta reda på hur kuskarna trivs på specifika banor, från specifika startspår och mycket mer. Detta är en statistik man helt klart ska använda sig av för att få en överblick av hur alla trivs på olika ställen.
Det är dock viktigt att inte låta statistiken styra våra beslut när vi ska placera våra spel. Alla lopp är unika och bara för att en viss häst vunnit sina 10 senaste lopp från springspår, så betyder det inte att den kommer göra det igen. Det finns många faktorer som spelar in vid ett travlopp och det är viktigt att väga ihop dem alla.
Vad är ett startspår?
Startspår är den platsen i fältet som hästen har fått att starta på
Vad betyder springspår?
Spår 6 och spår 7 vid en voltstart kallas för springspår då de får ett längre anlopp
Vad är en autostart?
Vid en autostart så startar hästarna i två rader bakom en startbil
Vad är en voltstart?
Vid en voltstart samlas hästarna i volter där de cirkulerar runt innan starten går
Vad är tillägg i trav?
Hästarna som tjänat in mest pengar kan få ett tillägg vid voltstart vilket gör att dom kan starta 20 meter eller 40 meter bakom