
Kuskens betydelse för hästens vinstchanser!
En väldigt vanlig fördom många människor utanför travsporten har är att kusken inte har någon betydelse. Det är trots allt hästen som springer, så därav borde den ha den enda betydelsen. Riktigt så är inte fallet och kusken har en mycket större inverkan än vad gemene man i stugorna tror!
Varför har kusken betydelse?
Det finns en väldigt stor okunskap runt om i landet där människor tror att hästsporten består av en spelare, och att det är hästen. Så är givetvis inte fallet, trots att det är åsikten hos mängder av människor ute i stugorna.
Det har i många fall blivit debatter när olika kuskar blivit nominerade till pris som exempelvis Jerringpriset. Varför blir kusken nominerad? Det borde ju vara hästen? Denna okunskap måste vi slå fast vid att den är fel!
Varför blir kusken nominerad när hästen gör allt jobb?
Vad kusken har för betydelse är dock en befogad fråga. Det är en fråga som långt ifrån alla har koll på, och inte minst folk utanför travsporten som enbart sitter framför sin tv med sina åsikter.
Återupprättelse till kuskarna!
Pep Guardiola och Max Verstappen är två extremt hyllade individer. Pep Guardiola är en fotbollstränare som inte befinner sig innanför linjerna på fotbollsplanen, utan utanför. Max Verstappen är en racingförare i F1 som har stor hjälp av sin bil. Dessa två är som sagt hyllade världen över.
Vad skiljer då åt dessa två mot exempelvis Örjan Kihlström som fick kritik när han nominerades till Jerringpriset 2013? I grund och botten ingenting alls. Okunskapen runt om i landet tycker dock att han är mindre värd priset då hästen gjort det stora jobbet. Precis som spelarna gör jobbet åt Pep Guardiola. Konstigt eller hur?
Sanningen är att kuskarna har lika stor del av segern som en fotbollstränare har. Kuskarna gör en stor del av jobbet såväl före som efter loppet. Just av denna anledning är det viktigt att inte bara kolla vilken häst du ska spela på, utan även vilken kusk som du spelar på när du placerar ditt spel.
Skillnader mellan kuskar
Det finns såväl rutinerade som orutinerade kuskar runt om i vårt avlånga land. Ibland kan det komma unga och orutinerande kuskar som skräller ordentligt och visar upp en hög nivå, men allt som oftast är det de rutinerade kuskarna som vinner i det långa loppet.
De rutinerade kuskarna har en kunskap som är väldigt vital när det kommer till trav. De har ett väldigt bra samspel med hästen och vet exakt hur den reagerar i olika situationer. Kuskarna har koll på de andra hästarna i fältet och vet precis hur ekipaget ska ta sig an loppet på bästa sätt.
De rutinerade kuskarna har ett väldigt bra samspel med hästen!
Kuskarna som inte alls har samma rutin har inte fått samma samspel med sin häst än, och har svårare att planera det perfekta loppet gentemot den mer rutinerade kusken.
Lärlingslopp
Något som spelare gör frekvent när det är dags för lärlingslopp är att gardera friskt. När det är dags för lärlingslopp är det nämligen kuskar med låg rutin som tar sig an loppet. Även fast det är samma hästar som vanligtvis syns på V75, så kan utgången bli en helt annan.
Gardera friskt när det kommer till lärlingslopp!
De kuskar som inte har hunnit samla på sig någon rutin än kan vara väldigt oberäkneliga och de tar inte alls samma beslut som de rutinerade kuskarna hade tagit. Det skräller väldigt ofta i dessa lärlingslopp, och det har i de allra flesta fall inte att göra med hästarna.
Om man vill få en klar bild över hur stor betydelse kuskarna har för utgången av ett travlopp så är det ett stort tips att kolla på ett par lärlingslopp. Här kan hästar med stora namn helt plötsligt stå för en rätt svag insats.
Vilka egenskaper gör en kusk bra?
Det finns många egenskaper som en kusk ska ha för att sticka ut från mängden och rankas som en av de bättre kuskarna ute på travbanorna. En viktigt egenskap för en bra kusk är att kunna förutse hur ett lopp kommer att utspela sig. Ska hästen gå ut hårt för att få spets, eller ska hästen spara på krafterna för kusken vet att krafterna som sparas kommer ge frukt på ett upplopp?
Som kusk är din uppgift att få ut den maximala prestationen av hästen. Detta görs inte nödvändigtvis genom att från start gå ut stenhårt och behålla ledningen in i mål. Det gäller att ha ett samspel med hästen och ha en förståelse för vilket typ av lopp som passar hästen bäst, mot det typ av motstånd som hästen ställs mot.
För att lyckas som kusk krävs det att du har en väldigt bra koll på hästarna runt om dig. Det krävs att du är påläst på startfältet omkring dig för att förstå vilka hästar du ställs mot. Ställs du mot en häst som är en väldigt stark avslutare är det klokt att gå i spets tidigt. Precis som en fotbollstränare måste ha koll på motståndarlaget så måste även kusken ha koll på sina motståndare.
Precis som en fotbollstränare måste ha koll på motståndarlaget så måste även kusken ha koll på sina motståndare.
När är en kusk som bäst?
Det är givetvis väldigt individuellt när en kusk är som bäst i en karriär. Man brukar dock säga att en kusk är som bäst när den börjar komma upp runt åldern 40. Vid denna ålder har man hunnit samla på sig väldigt mycket rutin och vet vad som krävs för att vinna travlopp.
Men om rutin är så viktigt, är man då inte ännu bättre när man är 70? Det finns såklart undantag där kuskar bara blir bättre och bättre, men vanligtvis inte. Det krävs att man har stort mod när man är kusk. Det krävs att man tar tuffa beslut ute på banan, samtidigt som man är fräsch i knoppen. När åldern stiger är det vanligt att de tuffa beslut avtar och att man tar de lätta besluten ute på banan.
När det kommer till kuskar så finns det dock många undantag. Vi har bland annat den unge Magnus A Djuse som i ung ålder redan gjort en kometkarriär. Det finns även äldre kuskar som fortfarande håller en väldigt hög nivå ute på de svenska travbanorna. Åldern är inget facit, men det kan vara en guide.
Hur vet jag om en kusk är bra?
Din stora guide till om en kusk är bra, är att kolla in lopparkivet hos ATG. Kolla hur kusken har hanterat olika typer av lopp. Går den alltid till spets eller anpassar den sig efter motståndet? Kör den alltid sitt eget race eller kollar den sig över axeln för att hålla koll på övriga hästar i fältet? Lopparkivet hos ATG är gratis att besöka och är en guldgruva oavsett vad man vill se.
En farlig väg att gå är genom att enbart kolla in hur mycket pengar som kuskarna har sprungit in. Alla kuskar har olika förutsättningar och det behöver nödvändigtvis inte betyda att en kusk som sprungit in mer pengar, är en bättre kusk generellt.
Trav handlar till stora delar av samspelet mellan häst och kusk. Dessa två måste funka tillsammans, och ingen är viktigare än den andra. Utmärkandet av en bra kusk är när man ser hur hästen och kusken fungerar som ett par, och inte som två individer.
Startmetoder inom trav
När det körs trav på svenska banor så finns det två olika startmetoder som används. Dessa två metoder är autostart och voltstart. Detta startmetoder särskiljer sig rejält och de kräver olika kunskaper hos såväl häst som kusk.
Det finns ett par kuskar som har autostart som sin specialitet, medan andra kuskar har voltstart som sin specialitet. Alla kuskar har olika egenskaper och vissa passar bättre för vissa startmetoder.
Autostart och voltstart är de startmetoder som används inom svensk travsport!
Se till att lära dig vilka kuskar som passar bäst för de olika startmetoderna för att ge dig själv den bästa chansen att vinna på dina spel. De små detaljerna är de som kommer att skilja en riktigt bra spelare från en spelare i mängden!
Har kusken någon betydelse?
Ja, samspelet mellan häst och kusk är av stort värde
Hur blir man en bättre kusk?
Genom att skapa sig stor rutin utvecklas man som kusk
Hur vet jag om en kusk är duktig?
Kolla in lopparkivet hos ATG och se hur kusken hanterar olika situationer